Ziua Mondială a Prematurităţii, marcată în fiecare an pe 17 noiembrie

Ziua Internațională a Prematurității a fost recunoscută de oficialitați incă din 2011, prin inițiativa Organizației EFCNI (Fundatia Europeană pentru îngrijirea copiilor nou-nascuti), care apără interesele prematurilor si a nou-nascutilor, dar si ale parintilor acestora, la care este afiliata si Asociatia Unu si Unu. 

Data de 17 Noiembrie a devenit un simbol la nivel mondial, dar și în România prin Asociația Unu si Unu, fiind dedicată răspândiri și conștientizării prematurității, cu scopul îmbunătățirii situației acesteia. Romania sustine Ziua Internationala a Prematuritatii, prin programul „Socks for life”- campanie lansata de Asociatia Unu si Unu in 2013.

Naşterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalităţii bebeluşilor, determinând, la nivel mondial, mai mult de un milion de decese anual. În România rata prematurităţii este de 9%, aproape dublă faţă de unele ţări din Europa de Vest. Prematuritatea şi o greutate mică la naştere sunt principalele cauze, de cele mai mutle ori prevenibile, ale decesului infantil şi morbidităţii din întreaga lume. În medie, decesele neonatale reprezintă 63% din totalul deceselor la copiii sub 5 ani. Nașterea prematura apare din numeroase motive. Unele nașteri premature rezultă din inducerea timpurie a travaliului sau o operație de cezariană, din motive medicale sau nemedicale. Majoritatea nașterilor premature se produc spontan. Cauzele comune includ sarcina multipla, infecții si boli cronice, precum diabet si hipertensiune arterială; adesea nu este identificata nicio cauza. Există de asemenea si o influență genetică.

sursa - Sindicatul Sanitas Sălaj

Adauga comentariu