Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului sărbătorită în fiecare an pe 4 februarie. Sloganul zilei în 2019 este „Sunt și voi fi”

Cancerul este una din bolile necruțătoare ale secolului XXI, o boală care afectează tot mai multe persoane și principala cauză de mortalitate în lume. Informații despre prevenția și semnele care pot ajuta la depistarea timpurie a bolii, care sunt pașii de urmat și experiența cadrelor medicale cu această boală vor fi prezentate astăzi de la ora 14, în cadrul simpozionului pe tema cancerului, "Sunt și voi fi un susținător” organizat în Șimleu Silvaniei. În organizarea Asociației „Luptăm pentru sănătate”, Marianei Olariu voluntar al Registrului Donatorilor de Celule Stem și al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei, simpozionul va reuni specialiști, medici și psihologi, oameni care ajută la controlul și tratarea celor care suferă de această maladie, Marilena Trăilă medic specialist oncolog, doctor Cristina Ilieș de la Centrul de Transfuzii Zalău, Marcela Coltău managerul Spitalul Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș”, un reprezentant al Registrului Donatorilor de Celule Stem, Dana Lazăr asistent șef secția Oncologie și Daniela Silaghi psiholog la Centrul Social Multifuncțional Șimleu Silvaniei.

Directorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Șimleul Silvaniei, Daniel Stejerean a declarat că simpozionul își dorește să tragă un semnal de alarmă, să încerce să vină în sprijinul bolnavilor de cancer prin consiliere, dar și prin campania de colectare de sânge și celule stem. Spitalul Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș” Șimleul Silvaniei a organizat prima ediție a simpozionului în 2016, iar de atunci evenimentul este organizat în fiecare an. Alexandru Iliescu, medic oncolog la Spitalul Județean de Urgență Zalău: ''Anul trecut prin ambulator am avut 10 mii de prezentări asta nu însemnă cazuri noi, dar atâția oameni au trecut pragul spitalului pe secția ocologie. În principal avem între 85 și 100 de internări pe lună pentru pacienții care necesită tratament continuu, iar în ceea ce privește spitalizările de zi avem o medie de 20-25 de internări de zi. Sunt zile în care avem și 30. Noi ne ocupăm, ca secție oncologie cu tratamentul citostatic, în principal ajutăm toți pacienții care au astfel de probleme''. 

La finalul simpozionului, doritorii se pot înscrie în Registrul Donatorilor de Celule Stem. Peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, iar din 2013 de la înființarea Registrului Național de Celule Stem Hematopoietice, 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, dintre care doar șapte pacienți au reușit să găsească donatori compatibili din România.

În România numărul persoanelor bolnave de cancer depăşeşte 100.000. România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer uterin, reprezentând a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din țara noastră, după cancerul mamar. Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului este marcată în fiecare an pe data de 4 februarie pentru a crește gradul de conștientizare a cancerului și pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul. Scopul principal al acestei zile este de a reduce în mod semnificativ boala și decesul cauzate de cancer.

.

Adauga comentariu