„Ziua Maghiarilor de Pretutindeni„ sărbătorită trei zile în Sălaj. Președintele UDMR, Seres Denes „O zi cu însemnătate aparte. Manifestările au loc în toate comunitățile maghiare„

15 martie „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni„ sărbătoare oficială a comunităţii maghiare din România. Maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849 pe 15 martie, dată la care s-a consfințit și apariția parlamentului modern a Ungariei. Președintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes a declarat că manifestările se desfășoară în toate comunitățile maghiare din județul Sălaj, de vineri până duminică. La Zalău manifestările au loc începând cu ora 17, iar deplasarea participanților la manifestare se va face de pe Strada 9 Mai, pe Bulevardul Mihai Viteazu, către Grupul statuar Wesselényi. Vor fi manifestări la Simleu, Cehu, Crasna, Camăr, Sărmășag, Vârșolț și în toate celelalte comunități maghiare.

Seres Denes: „Vor avea loc depuneri de coroane la Obeliscul din curtea Bisericii Reformate, apoi un program artistic comemorativ, deplasarea cu făclii pînă la statuia baronului Wesselenyi. Depuneri de coroane vor fi la Sărmășag și Nușfalău, iar după-amiază la Cehu Silvaniei, Șimleu și Camăr. Duminică, în toate bisericile din teritoriu au loc slujbe comemorative. Mîine la Crasna de la ora 15 au loc depuneri de coroane și spectacol comemorativ, apoi la Pericei și Vârșolț. Este o zi foarte importantă a istoriei noastre, evenimentele din 1848 au importanță pentru toată Europa, toate popoarele au vrut să-și creeze un viitor prin sloganul care a condus la acțiuni armate Libertate, Egalitate Fraternitate. Practic, modernizarea Europei a început de la această revoluție. Sigur că și poporul maghiar s-a încadrat în această mișcare europeană prin acest slogan important, dar mărimea acțiunilor și contribuția de sânge a poporului maghiar a fost foarte mare. A fost o mișcare a întregii populații indiferent de categoria socială, idealurile de la revoluție au rămas întipărite în conștiința populară, colectivă care și până astazi au un rol foarte important„.

La manifestări sunt invitați să participe reprezentanți ai Consulatului General al Ungariei la Cluj Napoca, Instituției Prefectului Sălaj, Primăriei Zalău, Consilul Județean și reprezentanții partidelor politice. Circulația va fi restricționată pe bulevardul Mihai Viteazu, pe sensul de mers Gară-Centru și pe strada 9 Mai, în intervalul orar 20:00 – 20:15. 

Adauga comentariu