Vlad Cristian Riza, samsarul de mașini pentru care nemții au cerut MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE

Se strânge lațul pentru rețeaua de samsari romăni ce a prejudiciat Germania cu peste 20 de milioane de euro prin comerțul cu mașini. 

Mai mulți clujeni, în frunte cu Adina Anca au creat o rețea de samsari de mașini care achiziționau automobile în Germania și le vindeau în România. Potrivit cercetărilor, gașca clujeană a găsit un mod de a se sustrage de la plata TVA-ului pentru comertul cu mașini. Concret, clujenii și-au înființat firme în diferite regiuni din Germania și cumpărau mașini pe care le declarau că le-au vândut unor persoane juridice din Uniunea Europeană. De fapt autoturismele erau aduse în Romănia și vândute persoanelor fizice din mai multe județe.

”Adina Anca (administrator al MRS Automobile, din Nuremberg), Ioan George Bărbănțan (administrator al Top Auto GbR, din Barbing), Janos Kiss (administrator al Torsencar GmbH, din Barbing), Nicolae Popa Deibel (administrator al P-D KFZ - Handel din Furth), Vladimir Prutean (administrator al Avantage Motors, Gmbh, Rusplan și VP Car Commerce Consulting, toate trei din Nurnberg), Vlad Cristian Riza și Pentru Daniel Soava (administratori ai RD Automobile GbR, din Cadolsburg), Rareș Cosmin Văcariu (administrator al Topauto BgR, din Petersaurach) și Dankward Ziegler (administrator al MRS Automobile și Automobile und Zulassungsdienst Ziegler, ambele firme din Numberg) au desfășurat în societățile lor același model comercial: au achiziționat autovehicule second hand din Germania, de la comercianți auto și le-au revândut ulterior în state membre UE. Aceștia au declarat autorităților fiscale competente din Germania revânzarea autovehiculelor către persoane juridice supuse plății taxei pe valoarea adăugată, în statul lor de reședință. În acest scop, cei menționați mai sus au furnizat Administrației Financiare din Germania, documente și acte justificative pentru fiecare operațiune comercială, pentru ca acestea să fie tratate ca livrări intracomunitare scutite de taxi. În fapt, livrările nu s-au efectuat către persoanele juridice declarate, ci direct către persoane fizice, rezidente în România”, arată anchetatorii. 

Peste 30 de persoane au fost conduse la audieri și ulterior lăsate în libertate după perchezițiile de ieri-dimineață. Pentru unul dintre suspecți, norucul nu i-a surâs. Vlad Cristian Riza este suspectul pentru care polițistii din Germania au cerut mandat european de arestare. Nemții au descoperit că  Vlad Cristian Riza, prin intermediul firmei sale, RD Automobile GbR a avut cea mai intensă activitate dintre persoanele din dosar. Autoritățile din Germania au emis mandat de arestare în lispa pentru Riza, iar Curtea de Apel Cluj va decide azi, dacă Vlad Cristian Riza va pleca în Germania sau rămâne la Cluj

Prejudiciul creat de samsari statul german se ridică la peste 23 de milioane de euro, iar activitatea infractională s-a petrecut din 2014 și până în prezent.

 

 

sursa - Ziar de Cluj

Adauga comentariu