VIDEOREPORTAJ. Viața dintr-un ghetou al Zalăului situat la doi pași de centru

O zonă în care trăiesc oameni simpli, oameni de toate națiile și toate etniile. Majoritatea sunt oameni săraci, care lucrează pe la firmele din Zalău sau care câștigă un ban pentru o pâine la cele doua mari fabrici din Zalău. Unele blocuri și drumul de acces arată ca după război, de parcă ieri, Hitler cucerea Zalăul și se intutula stăpânul cartierulu ”Astralis", situat la doar doi pași de centrul orașului.

Am stat de vorbă cu câțiva locatari care își trăiesc viața acolo. Unii spun că de cănd s-a început construcția la piața agroalimentară viața lor s-a schimbat. Este mult praf, nu pot sta cu geamurile deschise, iar seara nu pot ieși afară pentru că au dispărut băncile pe care își mai alinau amarul. 

”Ducem o viață simplă, suntem oameni care muncim pe unde apucăm. Nu spun că piața agroalimentară nu este un lucru foarte bun pentru noi și nu numai, însă de când au început la construcție este un praf de nedescris, iar drumul arată ca după război. Priviți și voi. În spatele pieței au fost trei banci pe care locatarii se recreau, iar domnii le-au distrus. Trebuie făcut ceva”, a spus o locatară de la fereastra geamului din blocul G105. 

Blocul G105 este situat vis-a vis de Sala Sporturilor și arată destul de bine în comparație cu blocul G210, Scara B, imobil situat exact langă piață. Aici locatarii trăiesc în condiții extrem de grele și într-o sărăcie de nedescris. Gunoaiele stau așezate langă tomberoane, între blocuri stau frumos aranjate zeci de peturi de bere, flacoane care parcă așteaptă să vină cineva să le facă o statistică.

”Eu sunt pensionar de ceva vreme. Am o pensie foarte mică și mă descurc foarte greu. Am apă doar dacă o plătesc. Însă nu asta e problema. Vreau să vă zic că Primăria nu face mai nimic pentru noi. Bun asta cu piața e bună, însă priviți și voi cum arată blocul, dezastru, cum arată drumul de acces, dezastru”,  a spus un locatar al blocului G210, trecut de mult de prima tinerețe, măcinat de griji și de probleme. 

O altă locatară care ține în brațe un bebelaș nu-i dă dreptate pensionarului și spune că problema nu este la Primărie, ci la vecinii care nu știu să trăiască într-un mod civilizat. Și nu este de mirare având în vedere că în jurul orei 16.30 manelele răsunau de parcă Florin Salam era "pă live". 

”Să știți că Primăria nu are nicio vină. Blocurile arată așa pentru că noi, locatari, nu ne suportăm între noi. Să stiți că eu am zugravit casa scării și după două zile a fost plin de flegme și scuipat pe pereți. Nu poți să acuzi în stânga și în dreapta când tu nu faci nimic pentru tine și pentru blocul tău”, a explicat femeia. 

Una peste alta, zona Astralis arată ca un ghetou unde trăiesc oameni saraci care nu își permit un trai nici măcar decent, spre deosebire de majoritatea bugetarilor care se lăfăie pe salarii babane din care își permit să ducă o viață de lux, cu mașini de ultima generație și case cu doua trei etaje - dacă nu mă credeți, uitați-vă în parcarea privată de la Primăria Zalău.

Asta este realitatea, una foarte dureroasă pentru locuitorii din cartierul Astralis. Ei sunt sălăjenii care câștigă și cu 25 la sută mai puțin decât restul românilor. Asta pentru că nimeni nu le oferă o șansă dar și pentru că majoritatea celor care decid în acest oraș văd doar partea plină a paharului, iar mizeria o ascund sub preș. 

 

Adauga comentariu