VIDEOREPORTAJ. Perla turismului din Sălaj, bântuită de fantome

Băile "9 Mai" din localitatea Zalnoc, comuna Bobota, au ajuns o ruină. Singura concluzie la care am putut ajunge după ce am vizitat stațiunea este că...băile sunt bântuite de fantome.

Cunoscute încă din secolul al XVIII-lea, apa de la Băile Zalnoc avea proprietăți deosebite. De o culoare roșiatică, apa era considerată făcătoare de minuni. La Zalnoc a poposit inclusiv împăratul Franz Joseph al Austriei (1830 - 1916). Stațiunea a fost naționalizată de regimul comunist în anul 1948, iar din anul 1970 au primit denumirea de Băile 9 Mai. 

În incincta bazei din comuna Bobota se găsea o piscină uriașă și mai multe căzi de baie pentru tratament. Seara se organizau petreceri cu muzică live și mâncare specifică zonei. Zeci de mii de turiști veneau aici anual pentru a se trata. Stațiunea era asemănată cu celebrul Borsec din județul Harghita.

Perla turismului din Sălaj, așa cum era supranumită stațiunea, a ajuns o paragină imediat după 1989.  A fost cumpărată în 1990 de o familie din Zalău și apoi vândută unei femei din Germania care promitea că va investi. Nu s-a mai întâmplat asta, iar astăzi doar fantomele și câteva găini mai trec pragul stațiunii. 

 

Adauga comentariu