VIDEOREPORTAJ. Oamenii care mor în lupta cu Someșul

Numărul celor care au murit în lupta cu Someșul în ultimii ani se ridică la ordinul zecilor de persoane. An de an, cel puțin un om moare. Unii mor înecați, alții pe pat din cauză că ambulanța nu are cum ajunge la ei, iar alții își pierd casele, mașinile sau ce au de valoare din cauza incendilor care nu pot fi stinse la timp. 

La o sută de ani de România, peste 200 de suflete din satul Turbuța, comuna Surduc duc un trai chinuit. Vara mai e cum e, dar iarna e cumplit. Someșul îngheață, iar podul plutitor, unde oamenii își riscă viața, nu mai merge. Dacă o persoană se îmbolnăvește este transportată cu pătura pe punte până la amulanță. Dacă e un incendiu, îl sting sătenii cu apa din fântână, pentru că mașina de pompieri nu are cum ajunge. 

Și totuși... satul este situat în inima județului, la doar 3 kilometri de orașul Jibou. 

De la Revoluția din 1989 și până în prezent, realizarea unui pod de beton este subiect de campanie electorală pentru fiecare candidat la Primăria Surduc. Și cu atât au rămas oamenii. În rest, pentru a-și face traiul mai ușor au pus mână de la mână și au construit o punte din plăci de fier. 

Un sătean ne povestește că în urmă cu ceva ani a avut loc o mare tragedie. Opt suflete nevinovate au fost înghițite de apele Someșului după ce podul plutitor sa rupt, iar oamenii au căzut în apele adânci ale râului. Și nu este singura tragedie. Lună de lună se întâmplă ceva. Dacă nu moare nimeni, totuși podul se blochează în mijlocul apei, și atunci sătenii se ajută cum pod pentru a salva viața celui care rămâne în mijlocul Someșului. 

 

 

Adauga comentariu