VIDEOREPORTAJ EXCLUSIV. Mită, influențe, jocuri politice?! O fabrică care funcționează ILEGAL distruge viitorul a zeci de copii și a intoxicat tot satul Horoatu Crasnei

Locuitorii satului Horoatu Crasnei au ajuns în culmea disperării. Au apelat la autorități, de la Garda de Mediu până la parlamentari, dar în zadar, tot timpul s-au lovit de indiferență, ridicat din umeri și delăsare. S-a ajuns atât de departe cu acuzele încât se vorbește de dare de mită, de falsuri și de alte infracțiuni.

Totul a început în 2014 când fabrica de săpun Ortos Prod, deținută de Nicolae Sabou a început să topească materie vegetală și animală care este apoi transportată în Slovacia, unde se transformă în hrană pentru câini și biocombustibil. 

Fabrica, așa cum ne mărturisesc doi foști angajați din sat - Gheorghe Stan și Liviu Cristea - topește mortăciuni și măruntaie de la animale. În urma acestui proces tehnologic se emană un fum care înnegrește cerul comunei, dar odată cu fumul ies și particule de praf cenușiu care se depun pe haine, pe geamuri, pe legume și fructe. Oamenii sunt disperați și ne mărturisesc că anul acesta, din cauza poluării atmosferei nu au putut să mănânce cireșe, pentru că erau toate contaminate, dar nu pot nici să-și întindă rufele pe sârmă la uscat, pentru că din albe devin gri.

Un fost muncitor susține că proprietarul fabricii are pe cineva în spate care îl protejează inclusiv în Ministerul Mediului, în timp ce o fostă angajată a Primăriei Horoatu Crasnei susține că patronul fabricii dă șpagă, pentru că altfel era închisă activitatea de mult timp.  

Din 2014 și până în prezent locuitorii satului au strâns 367 de semnături care au ajuns inclusiv la Prefectura Sălaj. Prefect la acea vreme, Ionel Ciunt ne-a mărturisit că la Horoatu Crasnei sunt probleme cu poluarea, iar în mandatul său de prefect s-a realizat o comisie de analiză, care a dispus unele măsuri.

Mai mult decât atât, fabrica funcționează ilegal din 2014, iar directorul Agenției pentru Protecția Mediului - Aurica Grec - instituție care autorizează astfel de fabrici, nu știe.

Agenția pentru Protecția Mediului a autorizat după controale în teren, pe data de 12 iunie 2014 fabrica de săpun, fără însă a verifica și cealaltă fabrică, despre care și patronul susține că o are și funcționează. Mai mult, Aurica Grec susține că nu știe să mai existe o fabrică acolo și că este greu de imaginat că s-ar produce și altceva în afară de săpun.

Peste nas i-a dat Garda de Mediu, care la 4 zile de la emiterea autorizației de către APM, a sancționat fabrica. Garda de Mediu susține în adresa 916/GM/Comisariatul Județean Sălaj/16.04.2014 că la Horoatu Crasnei sunt două tipuri de activități: fabrică de săpun și fabrică de topire materii animale. Fabrica de săpun este autorizată până în 2019, în timp ce pentru cealaltă fabrică s-a aplicat o sancțiune. Nici astăzi, fabrica nu este autorizată, după cum demonstrează inclusiv Aurica Grec, care nu cunoaște să se desfășoare acolo o altă activitate decât cea de producerea săpunului. Acesta este și cel mai bun exemplu de proastă comunicare între instituțiile statului din Sălaj.

Un fost muncitor a avut curajul să dezvăluie că în timp ce era angajat,  lui i s-a cerut să oprească producția și să realizeze un zid fals, pentru ca inspectorii care verifică fabrica să vadă doar ceea ce trebuie. 

Mai mult de atât, patronul este acuzat că de fiecare dată când ajunge o autoritate în control, oprește producția. Așa s-a întâmpalt și ieri, când echipa Ziarul de Sălaj a ajuns la Horoatu Crasnei. După 10 minute de la aflarea veștii că suntem în sat, pe furnalele fabricii nu mai ieșea niciun gram de fum. 

Primarul comunei, Florian Sur, susțin chiar că a cerut personal controale de la Apele Române, pentru că sunt suspiciuni că deșeurile de la fabrică se varsă în Valea Crasnei, care mai apoi ajung în Barajul Vârșoț, iar de acolo în casele locuitorilor orașului Zalău. 

Fabrica este situată la 200 de metri de școala din sat, iar copii merg zilnic plângând acasă. De frică, profesorii închid gura. Mai mult decât atât, sătenii susțin că proprietarul fabricii a încercat să cumpere cu bani și produse tăcerea vecinilor. 

Ca să scape de fabrica din sat, Primăria a concesionat un teren către fabrică, locație situată la 5 kilometri de sat, unde din 2019 se va muta fabrica, după cum promite atât deputatul Lucian Bode, lider PNL Sălaj, cât și patronul. De altfel, inclusiv președintele PNL Sălaj este acuzat de săteni că a întors spatele la aceste probleme pentru că proprietarul fabricii este PNL-ist. 

Până când se va muta fabrica, sătenii vor trăi în continuare cu mirosul de toxine, copiii se vor întoarce plângând de la școală, banii cash vor intra în buzunarul patronului, iar procurorii care se bucură de salarii URIAȘE vor avea portofelul plin stând doar în birou unde întocmesc câte un mic dosar de evaziune fiscală. "Ce să facem? Tragem pe nas", spune un sătean.

În final, spunem doar că profitul fabricii pe anul 2017 a fost de un milion de lei bani cash, adică peste 230.000 de euro. 

Proprietarul fabricii

 

 

Comentarii

ZAC

14.08.2018 17:41

I as baga toti banii pe nas la patron si la tot neamu lui de muisti!sa va fut in gura

mihai

19.08.2018 16:54

Pus dinamita si aruncat in  aer fabrica si pe toti cacatii politici  si judecatori care sint mina in mina ....grijania mamii voastre .. satenii ar trebui sa va sparga capetele si sa va alunge cu furci  si topoare  din comuna ..ca la 1907 .. altfel vad ca nu merge....

Adauga comentariu