VIDEO. Top 5 cele mai IZOLATE sate din județul Sălaj încă locuite

De 30 de ani, din 1989, pentru unii sălăjeni au existat doar promisiuni. Fie că vorbim de PSD, PNL, PRM sau FSN. Sute de oameni au auzit an de an, atunci când au fost alegeri: facem, cum să nu facem noi, vă facem de toate. Iar apoi patru ani nu a mai făcut nimeni nimic. Și au mai trecut patru și alți patru. 

Sunt și cazuri în care nici nu s-a promis, nici nu s-a făcut, nici nu au fost băgați oamenii în seamă, nici nu a interesat pe nimeni de acești sălăjeni. Sunt și cazuri unde se aude săptămână de săptămână că se face, și nu s-a făcut niciodată nimic. 

Am bătut întreg Sălajul la pas din Fildu de Jos până-n Poiana Blenchii și din Halmășd până-n Buciumi, și am văzut multe așezări omenești, iar astăzi vă vom prezenta șase cele mai izolate sate din județ. 

1. Turbuța, comuna Surduc

Satul este izolat deoarece nu există nicun pod peste râul Someș. Sătenii au pus mână de la mână pentru construirea unei punte pentru a putea trece măcar pe jos în sat. Oamenii își lasă mașinile pe cealălalt mal al Someșului sau le trec cu BAC-ul, dacă nivelul apei permite. S-a tot promis că se va face ceva, însă rezultatele sunt aproape zero. Anul trecut s-a început o lucrare la un pod rutier peste râu, însă lucrările au fost abandonate. 

2. Zalha

Când am scris despre această comună, spuneam despre oamenii de aici că sunt pur și simplu umiliți de Consiliul Județean Sălaj. De ce? Pentru că de 30 de ani se tot promite asfaltarea drumului, sau a mocirlei care ține loc de drum iar oamenii sunt nevoiți să străbată peste 40 de kilometri în plus pentru a ajunge la Zalău. 

Aflat în administrarea Consiliului Județean Sălaj, drumul nu a fost niciodată asfaltat. Sătenii sunt pur și simplu umiliți și izolați. Din Zalha la Zalău sunt două drumuri. Unul este DJ 108S, iar celălalt traseu este prin DN 1C și DN 1H (prin Șimișna, Rus, Ileanda, Jibou)

Distanța Zalha - Zalău pe DJ 108S este de aproximativ 60 de km, în timp ce pe ruta prin DN 1 distanța se dublează până la aproape 110 km. Ce ar însemna pentru cele o mie de suflete din Zalha asfaltarea drumului județean? Reducerea cu peste o oră a timpului pierdut pe drum spre Zalău. 

3. Bărsăuța, comuna Ileanda

Satul Bărsăuța din comuna Ileanda este unul dintre cele mai izolate din județul Sălaj. Cinci suflete mai trăiesc astăzi în așezarea care odinioară număra peste 47 de fumuri și sute de persoane. La Bărăuța se întâmplă cel mai straniu fenomen din județ. Deși se află pe teritoriul administrativ al comunei Ileanda, din centrul comunal și până la prima casă din sat trebuie să parcurgi peste 30 de kilometri! Cele 5 suflete care merg să-și plătească impozitul la Ileanda trebuie să treacă prin județul Maramureș - pe la Baba, apoi prin Poiana Blenchii, Gâlgău și abia apoi ajung la primăria condusă astăzi de PSD-istul Cornel Lar. De altfel, sătenii sunt mult mai aproape de Baia Mare, Cluj-Napoca sau Bistrița decât de Zalău - reședința Sălajului. 

4. Valea Loznei, comuna Lozna

Pentru a ajunge în Valea Loznei trebuie să parcurgi un drum anevoios, neasfaltat, care atunci când plouă este aproape impracticabil. Sunt însă promisiuni că se va moderniza, ceea ce e bine. Satul a fost mult mai izolat în urmă cu câțiva ani când aici nu era un pod care să lege o parte de sat de cealaltă. Între timp s-a reușit realizarea acestuia. Totuși, satul ascunde peisaje de basm și oameni deosebiți. 

5. Stana, comuna Almașu + Halta Stana

Am lăsat la urmă cel mai frumos sat izolat din Sălaj - Stana și Halta Stanei. La Halta Stanei mai trăiesc doar o mână de oameni, care sunt legați de civilizație doar de un tren, pentru că în rest nu pot ajunge în sat pe drumul stâncos. 

Stana este însă un tărâm de basm. 

Scriam anul trecut într-un reportaj de aici următoarele: "La granița Sălajului cu județul Cluj, unde rar mai calcă câte un picior de străin, se întinde un tărâm de basm - Stana. Satul de care marele cărturar Onisifor Ghibu s-a îndrăgostit în urmă cu un secol a rămas neschimbat. Casele tradiționale, bisericile încântătoare, ulițele rămase ca în urmă cu o sută de ani, dar mai ales oamenii din sat te fac să simți cu adevărat că ești la țară. Pentru a ajunge pe tărâmul de poveste trebuie să urmezi cursul Văii Almașului, până la intersecția cu drumul ce duce la Sfăraș. De acolo mergi cât mergi pe asfalt, iar la un moment dat ajungi pe un drum pietruit. Începi apoi să simți cu adevărat liniștea pitorească a satului. După ce străbați mai bine de 5 kilometri pe dealuri, te întâmpină primele case.O călătorie prin Stana te încarcă de energie pozitivă. Zeci de persoane au lăsat viața boemă de la oraș, au abandonat blocul cenușiu, agitația bulevardelor, sunetul clancsoanelor și s-au mutat la Stana. Cei mai mulți dintre ei sunt clujeni". 

Adauga comentariu