VIDEO - RUINELE GLORIEI. Cum arată în interior fabrica ARMĂTURA, locul unde pe vremuri munceau peste 7.000 de sălăjeni (EXCLUSIV)

În anul 1990 în fabrica Armătura munceau peste 7.200 de sălăjeni. Înteprinderea a ajuns însă în timp să se ruineze, iar în prezent aici mai lucrează doar puțin peste 300 de muncitori. Din gloria de odinioară, astăzi au mai rămas doar ruine. Peisajul este unul straniu în imensa curte a înteprinderii. În incinctă mai sunt doar câteva clădiri care au reușit să fie modernizate, în rest, fabrica nu a putut face pasul în noul mileniu, iar peisajul este sinistru. Locul pare mai degrabă desprins dintr-un platou de filme distrus de mitralierele unei armate sovietice din războiul mondial decât din prezent. 

Armătura nu a mai făcut profit de ani buni, asta până în 2018 când s-a decis vânzarea unei părți din fabrică către un investitor care construiește un centru comercial peste o parte din ruinele fabricii. Tranzacția de aproximativ 16 milioane de lei a reușit să readucă firma pe profit. Din câte se pare, fabrica chiar se va moderniza cu un buget de peste un milion de euro. Nu se va moderniza însă partea care a fost ruinată, ci doar câteva secții care mai funcționează în ziua de azi. 

O plimbare prin incincta Armătura te duce cu gândul mai degrabă în anii `70 decât în prezent. Peisajul din interior este atât de cenușiu în unele locuri încât te deprimă din primul moment în care ai pășit în incinctă. Dacă mai ai și ghinionul să dea o ploaie peste oraș, atunci cu greu reușești să înaintezi printre noroiul care a apărut printre gropile de pe străzile pe care odinioară ieșeau mii de mucnitori din schimb. 

Înteprinderea de Armături Industriale de Fontă și Oțel, cunoscută ca Armătura Zalău a luat naștere după anul 1970 când Nicolae Ceaușescu a vizitat orașul. Până în acea vreme Zalăul avea mai mult un aspect rural, decât urban. După 1970 a început însă marea industrializare a orașului. Au început să se construiască blocuri pentru populația adusă de pe satele Sălajului la muncă în oraș. Fabrica Armătura a devenit în timp un brand al orașului. Cei care au trăit vremurile de golrie în Armtura susțin că atunci când se ieșea de la schimb era o forfotă de nedescris la porțiile producătorului de robineți industriali. 

Fabrica a fost privatizată însă după anul 1990 și în timp și-a pierdut din strălucire. Zalăul a moștenit înteprinderi de succes, unele s-au transformat în firme de succes, altele au fost ruinate. Printre ele amintim Fabrica de anvelope, care s-a transformat ulterior în Michelin; Înteprinderea de prelucrare a lemnului - transformata în Stejarul; Înteprinderea de produse ceramice - transformata în Cemacon; Înteprinderea de Conductori Electrici Emailați - transformata în Cuprom (ruină); Înteprinderea de Țevi - transformata în Tenaris Silcotub; Înteprinderea de Armaturi Industriale din Fonta și Oțel. Dacă unele privatizari au adus un plus economic Zalăului, cum este Tenaris Silcotub și Michelin, altele s-au soldat cu pierderea a mii de locuri de muncă.

 

Adauga comentariu