VIDEO. Reportaj din Cărămidari, un cartier extrem de PERICULOS din Transilvania

Cartierul Cărămidari din Jibou poate fi catalogat fără exagerare unul dintre cele mai periculoase din întreaga Transilvanie. Pe Cărămidari tot ce contează sunt banii sau influența, în rest... Dumnezeu cu mila. De la cămătărie, la furturi și violențe, bărbații, dar și femeile de aici, nu au limită. Cu un tupeu aparte, cei din Cărămidari te fac din vorbe dacă nu ești atent. Cartierul este recunoscut în rândul autorităților ca fiind unul extrem de violent, de mult ori cei de la Jandarmeria Sălaj solicitând chiar sprijinul colegilor de la Cluj. Nici mașina ambulanței, venită să sară în sprijinul unor persoane din comunitate nu a scăpat de furia locuitorilor. Pe lângă aceasta, peisajul urbanistic este de nedescris. Casele viu colorate sunt sărăcăcioase, iar în curte domnește haosul, mizeria este la ea acasă. Pe stradă același peisaj sumbru. Etnicii nu par deranjați de vizita celor curioși, ba mai mult, ar încerca să-i și combine cu ceva. În rest, pe cei care locuiesc aici îi găsești cel mai des pe stradă, sau la barul din cartier. Când am ajuns pe Cărămidari, în zona barului zeci de persoane se apărau de căldură cu o bere la rece. Majoritatea nu au niciun serviciu, după cum ne informează cei de la Primărie, mulți dintre ei trăind din ajutorul social și din combinaăii. 

De ceva timp lucrurile au început să se schimbe în bine. Nu mult, dar suficient cât să se simtă. Din punct de vedere al igienei se vede o urmă de schimbare. În ultimul an Primăria Jibou le-a tras apă în casă celor din Cărămidari, iar acum încearcă să-i ajute și cu canalizarea pentru că în zonă sunt probleme cu inundațiile.

Mai mult, cei de la primărie fac eforturi să ajute comunitatea din Cărămidari și să o integreze cât mai bine. Speră ca într-o zi să reușească. A fost și un proiect, la nivel de discuție, pentru construirea unei școli și a unei grădinițe în cartier, însă reprezentanții rromilor nu au fost de acord, pe motiv că aceștia trebuie integrați în societate.    

În Cărămidari nu a fost tot timpul așa. Istoria locului începe în secolul trecut când se așează aici, mai multe familii de rromi. Aceștia erau pricepuți în fabricarea cărămiziilor, astfel că de aici le vine și denumire. În timp însă, afacerile cu cărămidă nu au mai mers, iar comunitatea a început să ajungă pe alte căi, până s-a ajuns în situația actuală. În prezent, pe cărămidari trăiesc peste 800 de suflete, împărțite pe strada Stejarilor și a Lăutarilor. 

Evenimente din Cărămidari care au ȘOCAT opinia publică 

În Cărămidari mereu se întâmplă câte ceva. Au fost însă și câteva evenimente mai deosebite. Unul a avut loc pe 19 mai 2016, atunci când șapte persoane au ajuns la spital cu răni destul de serioase după ce a avut loc un scandal monstru între două familii de rromi. Un alt scandal a avut loc pe 10 aprilie 2017, tot între două familii de rromi, însă de această dată a fost aplanat mai repede și numărul victimelor nu a fost însemnat. 

Un alt caz înspăimântător a fost o bătaie între un adolescent de 16 ani și un bărbat. Victima a fost bătută de adolescentul din Cărămidari până când aceasta a decedat. Un alt deces șocant a fost al unei tinere de 15 ani, care a fost înjunghiată de concubinul ei. 

Ultimul caz care a șocat comunitatea din Jibou datează de la începutul acestui an. Un copil de 9 ani a ajuns la spital după ce a fost înjunghiat la spate de către o femeie. Tot în aceeași zi, un minor de 15 ani a fost victima unui alt scandal. 

Până și salvatorii au fost atacați aici. O ambulanță a fost atacată cu pietre când a mers să preia victimele unui scandal, iar o asistentă medicală a fost rănită cu o piatră în cap. De atunci, cei de la ambulanță merg cu gorază spre Cărămidari. 

 

Adauga comentariu