VIDEO. Casa marelui sculptor român Victor Gaga este în PARAGINĂ. Artistul se trage din Sălaj și a expus în Europa, Japonia și are lucrări inclusiv în America

Puțină lume își mai aduce aminte de marele sculptor român Victor Gaga, care a avut expoziții pe întreg continentul European. Artisul are și numeroase lucrări fantiastice care stau în picioare în întreaga Românie, de la Monumentul lui Mihai Viteazu de la Guruslău până la Lupta lui Ştefan cel Mare cu turcii la Podul Înalt expusă la Muzeul Militar Național sau Fântâna Martirilor din Timișoara. 

Sculptorul l-a avut ca tată pe Paul Gaga, care a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia ca reprezentant al satului sălăjean Pria din comuna Cizer. De altfel, în casa de la intrare în satul Pria sculptorul Victor a trăit câțiva ani alături de tatăl său. 

Din păcate, casa, care este cea mai veche din sat și care a fost o bijuterie arhitecturală specifică începutului de secol XX din Sălaj a ajuns în paragină. Spinii au pus stăpânire pe gardul casei, iar clădirea este într-o stare avansată de degradare. În scurt timp casa ar putea ajunge să fie doar istorie și să ne amintim de aceasta din poze. 

Victor Gaga s-a născut în anul 1930 și a decedat în 2003. Printre expozițiile la care a participat se numără Expoziţia Festivalului Internaţional al Tineretului - Moscova (1957),  a IV-a Trienală Internaţională de Desen - Polonia,(1974), Expoziţia Internaţională de Sculptură în Libertate - Elveţia, Expoziţia Internaţională a Oraşelor Înfrăţite - Austria (1977), Expoziţia Mail Art - Japonia (1978), al III-lea Târg Internaţional de Artă Contemporană - Ungaria, Expoziţie Internaţională de Sculptură în Lemn - Germania (1993),  a III-a Bienală Internaţională de Desene ale Sculptorilor - Ungaria (1994) sau  ienala Internaţională Dantesca - Italia (1999). 

Lucrări ale sale se găsesc în muzee din Bucureşti, Ciucea, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu-Severin, Galaţi, Lugoj, Oradea, Târgu-Mureş, Timişoara, Zalău, Giessen (Germania), Osetnitca (Polonia). Alte lucrări se găsesc în colecţii particulare din Anglia, Austria, Canada, Elveţia, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Norvegia, Olanda, Polonia, România, S.U.A.

Printre lucrările sale se numără Lupta lui Ştefan cel Mare cu turcii la Podul Înalt (1954), lucrare achiziţionată de Muzeul Militar Naţional; Monumentul de la Guruslău (1976), lucrare de artă în omagiul lui Mihai Viteazul, amplasat în satul Guruslău, Sălaj; Fântâna Martirilor - Memorialul revoluţiei, (1991) travertin, amplasată în Timişoara, în scuarul din spatele grădinii de vară a Cinematografului Capitol. Bustul lui Corneliu Coposu, dezvelit la 20 mai 2000 în Timişoara , în parcul de pe b-dul Corneliu Coposu (între Podul Decebal şi Podul Michelangelo). Monumentul a fost ridicat din iniţiativa Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, organizaţia judeţeană Timiş. Efigia Sever Bocu, montată la intrarea în Universitatea de Vest din Timişoara. Monumentul Eroilor Neamului, închinat memoriei eroilor ronâni căzuţi la datorie in timpul celui de al doilea război mondial 1941-1945, Timişoara și multe altele. 

Adauga comentariu