USR vrea să faciliteze accesul cetățenilor la vot. Liderul USR Zalău, Ardelean Cosmin Vasile: "Prin implementarea unui astfel de sistem consider că am reuși să implicăm mult mai mulți cetățeni în procesul electoral"

Uniunea Salvați România a depus un proiect de lege privind organizarea și desfășurarea votului electronic la distanță, care simplifică modul în care românii își pot exprima opțiunile la toate tipurile de alegeri, locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale, precum și pentru referendumurile naționale ori locale și indiferent dacă alegătorii au domiciliul sau reședința în țară sau în străinătate. Proiectul de lege oferă o validare a opțiunilor electorale într-un mod care să le restabilească încrederea în sistemul de alegeri din România, un sistem de vot nou, complementar, care să asigure în mod sigur, transparent si ușor verificabil, alegerile cetățenilor români. Președintele USR Zalău, Ardelean Cosmin Vasile a declarat că demersul este unul absolut necesar, având în vedere că lumea se digitalizează tot mai mult, iar un astfel de sistem ar implica mai mulți cetățeni, în special tineri, în procesul electoral.

"Acest proiect are menirea de a facilita accesul cetățenilor la vot. Este un demers absolut necesar, ținând cont că lumea se digitalizează din ce în ce mai mult. Știm foarte bine că prezența la vot este destul de scăzută, mai ales în rândul tinerilor, iar prin implementarea unui astfel de sistem consider că am reuși să implicăm mult mai mulți cetățeni în procesul electoral!" a declarat Ardelean Cosmin Vasile, președintele USR Zalău.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, peste trei milioane de români sunt plecați la muncă ori studiază în străinătate, iar pentru acești cetățeni români cu drept de vot, deplasarea în alte localități unde se află consulate ori ambasade pentru a vota este ori costisitoare dacă nu chiar imposibilă. De asemenea, persoanele bolnave sau cu dizabilități se confruntă cu dificultăți suplimentare în a participa la procesul de vot, întrucât nu există cabine de vot special adaptate nevoilor acestora, iar posibilitatea de a vota în spitale, azile sau case de bătrâni rămâne restrânsă, chiar și prin folosirea urnei mobile, potrivit USR. În urma unui sondaj de opinie realizat luna trecută, peste 70% din populația României s-ar prezenta la vot dacă ar exista un sistem de vot electronic. USR subliniază că votul electronic este o modalitate de exercitare a dreptului constituțional de a vota, în cadrul scrutinelor electorale, folosind o aplicație de vot electronic care trimite buletinul de vot în deplină siguranța, folosind internetul. Fiecare cetățean poate vota cu ajutorul unui certificat digital pe care îl obține de la Autoritatea Electorală Permanentă și folosind o aplicație de vot electronic.

Adauga comentariu