Unu plus unu egal SRI

Totul este matematică. Totul este calcul de traiectorii, să vezi de ce a fost „împuşcat” un cuvânt cândva în spaţiul public şi a cui carieră politico-economică a curmat-o altcândva.

Să pui cap la cap gesturi făcute de cineva, cuiva, cândva, pentru a nu te mai mira de ce acestea s-au transformat într-un sac de bani publici în buzunarul acelui cineva, cu dedicaţie de la cineva.

Trebuie doar să pândeşti traiectoriile şi să surprinzi momentul intersecţiei lor.

Să dau două exemple scurte. La Suceava se descoperă o grupare de oameni „ai legii” care abuzau de statutul lor de indivizi cu decizia în vârful pixului şi eliberau, pe şpagă, permise de conducere. Sunt săltaţi, se descoperă milioane de euro prin casele lor, se fac legături, conexiuni şi, într-un final, este săltat şi şeful serviciului secret din Poliţia Suceava, care dădea „ponturi”, din interior, grupării infracţionale îmbrăcate în uniforma statului.

Două zile mai târziu ia foc sediul Prefecturii Suceava şi se duc în spumele mării de suflet serverele SRI şi STS. Practic în serverele STS erau deţinute informaţiile depre obiectul şi subiectul dosarului penal în lucru cu slujbaşii statului care dădeau pe şpagă permise auto, adică fix datele despre aceste permise auto.

Cine are timp de coincidenţe în legătură cu slujbaşii interlopi ai statului mafiot român, să pună toate aceste „traiectorii” cap la cap şi să nu se minuneze de modul în care acestea se intersectează.

Bănuiala mea este că, fix ca în nenumăratele cazuri de trafic cu ţigări, petrol, droguri de mare risc, pădure şamd, procurorii au nimerit peste o operaţiune de strâns bani „sub acoperire”. Pontul despre ce făceau indivizii, că li se lipeau şi lor de degete banii într-un număr mai mare decât o fi fost înţelegerea, l-or fi dat „păgubiţii” din „servicii”. Dar nu cred că se aşteptaul să se sape atât de adânc, sau ăia săltaţii să „ciripească” mai mult decât înţelegerea şi s-a ajuns la un om cheie al afacerilor „sub acoperire” care se fac în judeţ. Aşa că, supoziţia mea: au cam şters urmele.

Să venim către Cluj-Napoca şi festivalul „Untold” făcut în beneficiul plodului şefului SRI Sebeş (judeţul Alba). Cu totul şi cu totul întâmplător, doar plozii ieşiţi din coiul corect beneficiază în ultimii ani de epifanii economico-politice.

Tânărul Buta, ca şef al asocierilor de studenţi din Centrul Universitar Cluj-Napoca l-a ajutat cu „mobilizare” la prezenţă la vot pe Emil Boc ori de câte ori s-a sunat mobilizarea că nu ieşea numărul corect de voturi în dreptul PD-L, sau, cum era să se întâmple în 2012, chiar în dreptul eternizatului primar. O chestiune care nu se poate controla, nu se poate proba, dar se poate prezuma.

Oricum plodul de sereist a fost prezent în preajma nevoilor de imagine ale lui Boc, cu intermediarul Ştefania Ferencz, ori de câte ori a fost nevoie. S-au inventat tichete cu diverse gratuităţi din banul public pentru şi numai pentru membrii studenţi ai asociaţiei controlate de Buta şi câte şi mai câte alte mânării împachetate frumos în „sprijinul” municipalităţii către studenţime.

Iar, la final, pe banii şi din buzunarele clujenilor, i s-au făcut cadou lui Buta 800 de mii de euro - să înceapă frumoasa afacere „Untold”. 800 de mii de euro să fie Buta deştept şi investitor pe banii şi pe nervii noştri. Că, a doua zi, individul şi-a înregistrat marca pe nume propriu şi a dat cu flit oraşului, este de înţeles – avem de-a face cu un prădător. De neînţeles este de ce Emil Boc nu i-a dat un şut în cur: cum, mă, pe banii clujenilor ai succes şi tu furi marca?

Din contră Emil Boc se face de ani de zile preş şi pune preş şi oraşul la picioarele lui Buta pentru un câştig total infim. Mai mari sunt costurile de imagine, derogările de la lege şi distrugerea calităţii locuirii şi vieţuirii la Cluj-Napoca: chiriile crescute, preţurile crescute, mizeria, nervii, decât aşa-zisul câştig bănesc.

A venit pandemia şi se vede că Untold este doar o bulă de entertraiment, la fel de nocivă ca cea imobiliară pe care o gestionează Emil Boc în municipiu. Buta, fără municipiul pus preş la picioarele lui, gâgâie de foame şi nu ştie cui să mai ceară milă economică (folosindu-se de „garantul” Emil Boc), nu ştie cum să nu mai returneze banii, iar singurii câştigători de pe urma „Untold”, „horeciştii”, „taximetriştii”, „închiriatorii”, crapă şi ei de foame. Că, cu câştigul facil dintr-o săptămână, îşi permiteau să fie aroganţi tot anul. Acuma e pa! Cine s-a adaptat şi şi-a croit alternative economice sănătoase a supravieţuit, cine nu, a crăpat.

Cum sper să crape şi toţi imobiliarii pentru care Boc a creat Urbanismul de Cumetrie din „funăria” sa.

Vi se pare interesantă zbaterea fostului fruntaş al Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România, Centrul Universitar Cluj-Napoca, în beneficiul plodului unui securist pe nou? Eu am crezut tot timpul, mai ales după tăcerea suspectă a organelor abilitate ale statului în faţa evidenţei cheltuirii suspecte a banului public, că „Untold” este o „puşculiţă” a SRI.

Dar când văd foamea şi lipsa de soluţii în care se zbate „afacerea” după numai un an de lockdown, înclin să cred că e doar „puşculiţa” unor securişti minori, lăsaţi să-şi facă de cap până când are să fie nevoie de ei să fie daţi ca exemplu de luptă anti-corupţie.

Şi, gata.

Adauga comentariu