Un spaniol care simte românește a vizitat câteva obiective turistice din Sălaj

Agustin Montero din regiunea lui Don Quijote, are un muzeu etnografic românesc acasă, în Barcelona

Agustin Montero este originar din regiunea Castilla la Mancha - Spania, locuiește în Barcelona și a început să viziteze România din 2004. Frumusețea țării noastre a simțit-o și a înțeles-o prin cultură, tradiție, peisaje, bucătăria românească, muzicalitatea limbii și prin religia ortodoxă. Cea din urmă i-a adus pacea sufletească de care avea nevoie și fericirea alături de cea care avea să-i fie soție, Mia. 

„Mă numesc Agustin Montero și sunt cetățean spaniol. Am cunoscut România în 2004 și m-am îndrăgostit de această țară, de tradiție, folclor, peisaje, mâncarea, limba, religia. Am fost prin Romania în concediu de câteva ori, și așa am învățat limba română. Din 2004, când am fost prima dată prin Bucovina, și am vizitat mănăstiri din această regiune, am găsit în religia ortodoxă, cea dreaptă, pacea și liniștea sufletească de care aveam nevoie.

De la bun început noi, adică eu și soția mea, am vorbit în limba romană, având în vedere că noi ne-am cunoscut vorbind în această limbă. Deși locuim în altă țară, stilul nostru de viață este asemănător cu cel al românilor. Noi suntem oameni credincioși și mereu când putem mergem la biserica ortodoxă din Barcelona. Acasă se gătește de multe ori mâncarea tradițională din România, și avem un mic muzeu cu suveniruri pe care le-am adus din România, din diferite vizite; încercăm să avem acasă un ambient cât mai posibil românesc. Prietenii noștri desigur sunt români, cu care avem o relație foarte strânsă și adevărată de prietenie. Mereu când putem participăm la diferite evenimente culturale și tradiționale românești care se petrec în această regiune, de exemplu: ziua României, ziua Unirii…

Nunta tradițională românească a fost un vis pentru mine de când am început să cunosc mai bine tradiția și cultura din România și bineînțeles când am început să simt și să cunosc mai bine religia ortodoxă. Fiindcă zona de unde este originară nevasta mea este o zonă tradițională unde încă se păstrează tradiția și oamenii încă se îmbracă în costum popular, participă la evenimente culturale, religioase…. Vorbind cu soacra mea, persoana care ne-a organizat toată nunta și fără ajutorul căreia n-ar fi fost posibil să facem această nuntă, am hotărât să facem o nuntă tradițională pentru că așa am simțit în suflet. Cred că este un respect pentru toți oamenii care și-au dat viața pentru această minunată țară. Un respect pentru tradiție, pentru moși, strămoși, pentru neamul românesc” a povestit pentru Ziarul de Sălaj spaniolul cu suflet și inimă de român, Agustin Montero.

De când a cunoscut țara noastră, Agustin a început să trimită numeroase familii de spanioli în România, pentru a o vizita și pentru a-și schimba percepțiile despre cetățenii români. Îi îndeamnă şi acum, neîncetat, să se ducă în România şi în multe locuri atrăgătoare din țara noastră. Foarte mult l-a impresionat Bucovina, dar și Ardealul și Moldova.

Ca un iubitor de folclor authentic românesc, Agustin Montero şi-a amenajat, acasă în propria locuință, un mic muzeu cu numeroase suveniruri adunate din România. Nu lipseşte drapelul tricolor. Acolo, în micul său muzeu, Agustin are doar o mică parte din tot ce a cumpărat sau a primit ca donație din România.

Spaniolul cu suflet și inimă de român s-a remarcat și printr-o serie de acte de caritate, pentru ajutorarea copiilor cu probleme din România sau pur și simplu prin gesturi de aleasă omenie, cum ar fi o masă de Paști oferită unor copii din judeţul Iaşi.

Agustin Montero a mai spus că a citit multe lucruri despre istoria României și știe despre războaiele purtate de-a lungul vremurilor, despre reformele din perioada lui Vlad Țepeș, cunoscut ca Dracula, ştie date precise despre Mihai Viteazul sau Ștefan cel Mare.

Cu o sinceritate debordantă Agustin ne dezvăluie ce mâncăruri româneşti îi plac: „salata de Boeuf este foarte asemănătoare cu cea din Spania, dar voi aveţi cozonacii, sarmalele sau mămăliga cu brânză și smântână.

În România am vizitat Maramureșul – Săpânța, județul Bistriţa, iar în Moldova am rămas impresionat de mănăstirile de acolo și de frumoasele tradiţii româneşti. Îmi plac mult sărbătorile din România, portul popular și obiceiurile locului. Acum am descoperit locuri foarte frumoase și în Sălaj și promit că această scurtă vizită o vo repeta cât de curând posibil la vară” a mai declarat cu tristețe în glas spaniolul cu regret că se desparte iar de țara noastră frumoasă. 

Adauga comentariu