Un primar din Sălaj și-a înscenat o nuntă pentru a face rost de bani. Mireasa a devenit apoi consiliera personală cu ajutorul căreia a fentat bugetul comunei

Banii sunt mai presus decât dragostea în viața unor oameni. Așa s-a întâmplat în cazul fostului primar din Cizer, Nicolae Cristea și a fostei sale concubine, Dorina Crișan. În goana după averi, pentru a face rost de un ban în plus cei doi s-au gândit să se căsătorească. Nu a durat mult până și-au pus gândul în aplicare, astfel că în vara anului 2009 la biserica din sat, iar mai apoi în sala de evenimente din localitate a avut loc o nuntă mare, cu alai și cu peste 200 de invitați aleși pe sprânceană. Peste câtva timp nunta s-a dovedit a fi doar o pcălăeală a celor doi. Și-au înscenat nunta, ca mai apoi, în foarte scurt timp, mireasa să ajungă angajată în primăria condusă de soț. Contractul de muncă al soției a fost înregistrat cu numărul 30/30,10,2009, conform unei solicitări către Agenția Națională de Integritate.

Soția nu a fost angajată chiar pe orice funcție, ci pe cea de consilier personal al primarului, adică consilierul soțului său. Întrebați de unii și alții cum se pot angaja așa soț și soție, se pare că cei doi au recunoscut că nunta a fost doar un fake și că în acte nu sunt căsătoriți. 

Achitați în prima instanță, cei doi sunt condamnați la Cluj pentru abuz în serviciu și cheltuieli peste limita creditelor aprobate

Timpul a trecut peste cei doi, iar soții de carton au lucrat împreună spre binele comunei. Sau altfel zis, spre binele lor comun. Așa se face că amândoi ajung să fie trimiși în judecată de procurori pentru infracțiuni de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție, dar și pentru angajarea de cheltuieli din bugetul comunei peste limita creditelor bugetare aprobate. Contractele vizate sunt chiar din perioada 2011 - 2012, când primarul face presiuni asupra secretarului comunei, Salonica Pop, pentru a întocmi toate documentele și a face demersurile necesare înființării unui post ce trebuie atribuit doamnei Dorina Crișan, adică soția sa, după cum rezultă dintr-o plângere trimisă către ANI. Cei doi nu au scăpat însă, iar pe fir au intrat procurorii care i-au trimis în judecată. Colac peste pupăză, Cristea pierde în anul 2012 și alegerile locale. Dosarul celor doi soți s-a judecat la Judecătoria Șimleu Silvaniei, care în noiembrie 2015 îi achită pe inculpații din dosar. Procurorii au făcut însă recurs, iar pe 12 octombrie 2016, magistrații de la Curtea de Apel Cluj îi condamnă definitiv pe cei doi soți de carton la 3 ani de închisoare cu suspendare. 

"Familia" fericită din 2009 nu doar că se alege cu condamnări în instanță, ci se și destramă. Astfel, în anul 2016 pe falsa mireasă o găsim angajată la Primăria Zalău. A plecat însă și din primărie iar în prezent este în Brașov. 

"Atenție semafor" în mijlocul drumului comunal 

Procurorii au descris și faptele pentru care cei doi au fost trimiși în judecată. În calitate de primar, Cristea a încheiat un contract de achiziţie cu o firmă dintr-un sat din judeţul Olt, care a vândut primăriei indicatoare rutiere, stâlpi de electricitate şi alte materiale la suprapreţ, în aceeaşi calitate, a încheiat şi executat cu rea-credinţă un contract de achiziţie publică cu o societate comercială de la care a achiziţionat diverse bunuri, obţinând un folos material pentru aceasta din urmă şi cauzând bugetului comunei un prejudiciu de 46.410 lei. 

Mai mult, primarul a încheiat şi executat cu rea-credinţă un contract de achiziţie publică având ca obiect realizarea unei aducţiuni de apă, cauzând comunei un prejudiciu de 19.000 de lei. Aducţiunea fusese realizată din banii sătenilor, însă fostul edil a licitat din nou lucrarea şi a plătit-o către aceeaşi firmă care falsificase şi actele doveditoare ale lucrărilor de deszăpezire.

La ANI e tăcere... soția este acuzată că nu a semnat jurământul la angajarea în funcția publică

Cazul priamrului a fost trimis către Agenția Națională de Integritate, însă primarul care a câștigat ulterior frâiele primăriei ne-a mărturisit că nu a primit niciun răspuns la solicitarea depusă de ei vizând aceste fapte. În solicitarea către ANI se arată că soția primarului, Dorina Crișan a refuzat să-și semneze jurământul la numirea în funcție.

"În perioada celor 3 zile necesare și obligatorii pentru organizarea jurământului, doamna Crișan Dorina refuză să depună jurământul, astfel că la dosarul său personal este un formular de jurământ semnat de primar și nesemnat de ea. Pentru a fi îndeplinită procedura legală, secretara depune ulterior o declarație care atestă lipsa voinței de a semna", se arată într-un document trimis de reprezentantul legal din acea perioadă către redacția noastră.  

Adauga comentariu