"Un guvern lacom și sinistru aruncă în haos economia". Coaliția a majorat salariile bugetarilor pentru a compensa lipsa de popularitate a lui Dragnea și a PSD

OUG privind "taxa pe lacomie", orele suplimentare, plafonarea preturilor la gaze si Pilonul II de pensii, stârnește reacții și controverse în rândurile opoziției. Potrivit președintele PNL Sălaj, Lucian Bode, guvernul se confruntă cu perspectiva unei crize bugetare, motiv pentru care se comportă total iresponsabil și aruncă în aer tot sectorul privat, mărind taxe și impozite fără o analiză temeinică, fără dezbateri cu societatea și mediul privat, fără nicio strategie. Deficitul bugetar este major, întrucât coaliția a mărit disperată salariile bugetarilor, încercând să compenseze lipsa de popularitate a lui Dragnea și a PSD. ''Impozitarea companiilor din domeniul energetic prin trecerea la un nivel mai înalt de impozitare, va conduce invariabil la o creștere a prețurilor. În același timp, „lăcomia Guvernului” o vom compensa cu toții – bugetari, angajați în privat și pensionari deopotrivă, prin plata unor facturi mult mai mari. Intervenția brutală a tripletei sinistre Dragnea-Vâlcov-Dăncilă pe piața de energie prin impunerea unui preț fix de 68 lei/MWh pentru cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă, fără niciun fel de fundamentare argumentată, conduce spre dezastru acest sector strategic pentru România. Plafonarea prețului pentru următorii 3 ani la gaze naturale constituie cea mai distructivă măsură posibilă pentru sectorul energetic, măsură care va avea un impact negativ direct asupra consumatorilor finali, casnici sau industriali. Același Guvern PSD-ALDE vine și aplică o lovitură suplimentară, în sensul că dacă nu respectă prevederile referitoare la plafonarea prețului stabilit la 68 lei/MWh, companiile vor fi sancționate cu 10% din cifra de afaceri a anului anterior aplicării contravenției. La final de an, această Ordonanță constituie lovitura de grație dată de Guvernarea PSD–ALDE mediului privat și românilor. Discuțiile despre o posibilă lege a amnistiei și grațierii au fost doar o perdea de fum, în spatele căreia, într-un mod complet netransparent, au aruncat bomba care va detona sectorul energetic și alte sectoare economice. Vor forța sectorul privat să plătească pentru criza bugetară, iar România va fi privită cu multe rezerve de către investitorii străini. Fiecare român va plăti zilnic prețul unor decizii iresponsabile ale celui mai incompetent Guvern din istoria României'' a conchis Lucian Bode.

Vă detaliem câteva dintre prevederile OUG

Taxa pe lăcomie

Contribuabilii sunt obligați să calculeze, să declare și să plătească taxa pe lăcomie, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează taxa pe lacomie. Media trimestrială ROBOR se stabilește pe baza ratelor ROBOR la 3 luni si la 6 luni, calculate și publicate de Banca Națională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul.

Pilonul II de pensii

Persoanele care au contribuit pentru minimum 5 ani la acest fond pot alege să se retragă pe bază de cerere individuala, iar atunci toți banii strânși în contul individual de pensie privată, Pilon II, vor fi primiți de către persoana respectivă cu mențiunea că va fi aplicat un comision de retragere de 2% din valoarea întregului activ disponibil la data înregistrării cererii de retragere. În plus, conform proiectului de OUG, fondurile le vor putea investi in parteneriate public-private, dar comisionul de administrare va scădea de la 2,5 la sută la  la sută, iar al doilea comision de 0.05 la sută din active se modifică în funcție de performanța fondului. 

Pensiile se majorează în 2019

Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei și începand cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15 la sută și este de 1.265 lei. Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevazută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificarile ulterioare, se menține la 640 lei și începand cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10 la sută și este de 704 lei.

Bugetarii nu vor fi platiți pentru orele suplimentare

De la această măsură fac excepție personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul penitenciarelor și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și siguranță națională. 

Taxa auto

Restituirea sumelor se realizeaza, in baza deciziilor emise de organul fiscal central competent. Astfel, sumele pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, pentru taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, se restituie în perioada 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2019, iar taxa pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019. Sumele rămase de restituit, reprezentând timbru de mediu pentru care au fost emise decizii de soluționare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (2) din Ordonanta de urgență a Guvernului nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.

Domeniul construcțiilor
In perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028, inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfașoară activități în sectorul construcții și care se încadrează în condițiile prevăzute la art 60 pct. 5, cota contribuției de asigurări sociale prevazută la art. 138 lit.a) se reduce cu cota de 3,75%.

foto: facebook Lucian Bode

sursa: financial intelligence

Adauga comentariu