Turiștii în continuă scădere în județul Sălaj. Vicepreședintele PNL Paul Maghiu: ”Lipsa de viziune a decidenților PSD a dus turismul sălăjean pe ultimele locuri în țară”

Vicepreședintele PNL Sălaj, Paul Maghiu acuză conducerea Consiliului Județean Sălaj de lipsă de viziune în privința promovării turistice și de susținerea financiară a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, ONG care ar trebui să planifice strategii pentru dezvoltarea socială, economică şi culturală a judeţului. Mai mult decât atât, Sălajul are 20 de centre de informare turistică, majoritatea ineficiente.

Lipsa de viziune a decidenților PSD a dus turismul sălăjean pe ultimele locuri în țară, alături de județe precum Teleorman, iar asta în condițiiile în care Consiliul Județean susține financiar un ONG – Sălaj Plus, care ar trebui să se ocupe tocmai cu promovarea turistică. Intrând pe site –ul Sălaj Plus aflăm cel mai proaspăt proiect – din iunie 2016. Din septembrie anul trecut nu se știe nimic de un management al acestei organizații, de planuri sau proiecte. Cert e că și acest an, Sălaj Plus a primit buget, dar nimeni nu știe cu ce se ocupă angajații acestei entități. Dacă se ocupă de promovare turistică o fac foarte prost, pentru că numărul de turiși e într-o continuă scădere. După aproape trei decenii de habarnism și în acest domeniu, cred că a venit momentul să ne luăm în serios patrimoniul turistic din județ și să nu mai risipim banii publici pe entități instituționale ineficiente și consumatoare inutile de bani publici . Executivul CJ a promis azi ca vor fi angajati oameni competenți, capabili sa se ocupe de promovare turistica. Administrarea și promovarea Porolissum-ului ar trebui sa fie, în opinia mea, o alta prioritate a acestei entități” declară vicepreședintele PNL Sălaj. 

Paul Maghiu reiterează ideea ca hotelierii și toți cei implicați în industria ospitalității, specialiștii în domeniu, reprezentanții societății civile și ai instituțiilor implicate în domeniu trebuie aduși la aceeași masă pentru a creiona un proiect realist și realizabil privind turismul în Sălaj.

Sălajul se află la coada clasamentului în privința atragerii turiștilor români și străini, alături de Călărași, Giurgiu și Olt, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În structurile de primire turistică din Sălaj s-au cazat anul trecut 39.033 de turiști comparativ cu 40.848 în anul 2017. Numărul turiștilor români înregistrați în 2017 în Sălaj a fost 35.490 comparativ cu 33.985 în 2018, iar turiști străini 5.358 în 2017 comparativ cu 5.048 anul trecut. Asta cu toate că Sălajul are obiective turistice și locuri demne de vizitat, Complexul Arheologic Porolissum, Mănăstirea Strâmba, Grădina Zmeilor și Grădina Botanică Jibou sunt câteva dintre obiectivele turistice importante din județul nostru. 

Complexul Arheologic Porolissum. Anual, se organizeaza cel mai important festival de reconstituire istorică antică din România, Porolissum Fest

Mănăstirea Strâmba. Situată la marginea satului Păduriș, a fost întemeiată din darul primit de către călugării pustnici de la o femeie pentru binele pe care aceștia i l-au dobândit prin ruga lor.

Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou. Deține mii de specii de plante din toate colțurile lumii și un parc Zoologic

Grădina Zmeilor. Situată în Gălgău Almașului, grădina zmeilor este una dintre cele mai interesante rezervații naturale din Transilvania. 

Adauga comentariu