Topul interlopilor din Sălaj: de la Kamaz până la Serghei Gribenco; de la Biba care racola minore până la gruparea Giulești care spărgea bancomate

Dacă întreaga țară vuiește despre cazul Caracal și evenimentele în care interlopii erau complici cu polițiștii, în Sălaj putem spune că e destul de liniște. Nu chiar liniște, însă județul este catalogat ca fiind unul lipsit de clanuri de interlopi. Puțini sunt interlopii din județ care au comis acte de o gravitate aparte, iar majoritatea dintre ei s-au remarcat în alte județe, nu în Zalău sau Sălaj. 

1. Kamaz - cel mai cunoscut interlop sălăjean

De departe, cel mai cunoscut este Bogdan Măgurean, alias Kamaz. Acesta este unul dintre cei mai repsectați și apreciați băieți din lumea interlopă sălăjeană. Cel mai mare dosar în care a fost implicat sălăjeanul Magurean este cel in care procurori din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie au dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a 17 inculpati, în frunte cu Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministrului al Apararii Corneliu Dobritoiu, pentru complicitate la promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegatorul sa voteze în cadrul referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui si asociere în vederea savârsirii de infractiuni. Măgurean a dispărut o bună perioadă din peisajul sălăjean, însă în 2017 a fost prins la frontieră, când se întorcea din Republica Moldova în România. După ce și-a ispășit pedeapsa, Măgurean este de negăsit, după ce a plecat iar din țară. 

Să mai spunem că deși numele său apare în diferite scandaluri, la capitolul condamnări, Măgurean este destul de curat. În 2017 când a fost prins, pe lângă condamnarea în dosarul referendum, acesta mai avea doar o condamnare pentru că a condus pe drumuri publice fără permis. Între timp, Kamaz s-a mai ales cu o condamamnare la un an cu executare, sentință definitivă din 2018. 

2. Serghei Gribenco

Serghei Gribenco a fost unul dintre cei mai cunoscuți interlopi din România. Serghei avea buletinul de Zalău, însă a acționat prin alte județe, în special Brașov. 

Serghei Gribenco  a fost pricipalul suspect al jafului de la casa de schimb valutar „Candy” din Braşov. În 29 ianuarie 2009, doi oameni au fost împușcați mortal. Serghei Gribenco a fost arestat la 24 februarie 2009 din casa concubinei sale, din Ploieşti. Era dat în urmărire din 2005 pentru înșelăciune. O armă de același calibru cu cea folosită în timpul jafului a fost găsită într-o oală cu ciorbă. Gribenco a susținut că este nevinovat și s-a autoproclamat Fiul Ploii, adică suspect de serviciu. Anchetatorii nu au reușit însă să adune suficiente probe și nici să dovedească că arma găsită la percheziția din Ploiești este arma crimei din Brașov. Așa că dosarul a rămas cu autor necunoscut.

Gribesco a scăpat se pare de cuzația de crimă, dar în 2009, a fost judecat şi condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare, pentru înşelăciune. Ȋn ianuarie 2013, Tribunalul Braşov a admis liberarea condiţionată a lui Gribenco, dar acesta nu a stat mult timp în libertate.  În același an a fost prins cu o arma asupra sa şi a fost trimis din nou în judecată, pentru nerespectarea regimului armelor si muniţiilor. Iniţial, Gribenco a fost condamnat la 7 ani de închisoare de căte Judecătoria Braşov, fiind considerat recidivist. Magistraţii Curţii de Apel Braşov i-au redus, printr-o sentinţă definitivă, pedeapsa cu un an. Sentința a fost dată în 2016.

3. Clanul Giulești

Iulian Berechet, zis “Bulină”, Bujor Gheorghe, zis “Orient”, Marian Gheorghe, zis “Expres Negru”, Mihăiţă Ciuraru, Gheorghe Cozma, zis “Mafiotu”, Adrian Stancu, zis “Mituş” , Dumitru Păncescu zis “Miki” şi Cornel Enescu zis “Briceag” sunt membri grupării Giulești care s-au remarcat prin spargeri de bancomate din București până în Sălaj!

În anul 2011 Ofiţerii Direcţiei de Investigaţii Criminale şi procurorii Secţiei de Urmărire Penală din PÎCCJ au destructurat gruparea Giulești. Cei din clan au fost cercetaţi pentru tâlhărie şi furt de bani din ATM-uri, aparţinând unor societăţi bancare, precum şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Banda din care fac parte a intrat în atenţia poliţiştilor din Bucureşti încă din 2007. Sunt hoţii care au inventat practic furtul de bancomate, sunt primii şi singurii care au reuşit să ia pe sus maşinăria plină cu bani şi să plece cu ea.

Banda a acționat în mai multe județe din țară, inclusiv în Sălaj, unde au încercat să spargă bancomatul băncii din Bocșa, în timp ce erau în tranzit prin județ. 

În anul 2012 au fost condamnați la pedepse între 5 și 19 ani de închisoare. 

(foto Libertatea)

4. Biba

Proxenetul Șerban Stelian, cunoscut drept Biba, a fost condamant de Tribunalul Sălaj la 18 ani de închisoare cu executare pentru trafic de minori. Biba a fost condamnat anul acesta, după ce pe 22 noiembrie 2018 polițiștii, sub coordonarea DIICOT l-au prins pe acesta în flagrant delict, în timp ce racola două minore în schimul a 200 de lei. Minorele erau forțate să întrețină relții sexuale cu bărbați la o pensiune din Zalău. În momentul arestării, asupra lui Biba au fost găsite un telefon mobil, o cartela si un bisturiu chirurgical, folosite in activitatea infractionala.  Din cercetari a reiesit ca, timp de mai bine de un an, in perioada august 2017 - noiembrie 2018, Serban Stelian ar fi racolat mai multe tinere, cu varste cuprinse intre 16 si 32 de ani, pe care le exploata sexual in diferite locatii cu regim hotelier, de pe raza municipiului Zalău. 

Biba racola fete din zona Mobila, unde acestea locuiau fara forme legale. Majoritatea tinerelor care se lasau seduse de individ provin fie din centrele de plasament, fie din familii dezorganizate.

Din câte se pare, de numele lui se leagă și sinuciderea unei tinere de 17 ani - care s-a spânzurat în octombrie anul trecut în zona blocurilor de la Autogară. 

5. Mircea de la Baia Mare

Mircea de la Baia Mare, un apropiat a lui Dani Mocanu a fost condamnat recent de Tribunalul Sălaj la 10 ani de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Era cunoscut drept prințul drogurilor. 

Procurorii DIICOT Sălaj susțin că Mircea Varga a creat un adevărat cartel, structurat pe paliere, a cărui singură misiunea era vânzarea de droguri. Acesta aproviziona județul Sălaj cu droguri, iar profitul lui depășea 1.000 de euro pe zi.

În februarie 2018 , Mircea de la Baia Mare a fost prins în flagrant în parcarea unui magazin. Asupra interlopului  s-au gasit inclusiv cocaina si Ecstasy. Pe Mircea Varga, presa maramureseana il descrie ca fiind un apropiat al celebrului interlop manelist Dani Mocanu.

Anul trecut, procurorii DIICOT Salaj, coordonati de Liviu Bubuiug – procuror sef DIICOT Salaj, au efectuat o actiune ampla, care s-a lasat in dimineata zilei de 13 februarie 2018 cu sase perchezitii in Baia Mare si un flagrant in parcarea magazinului Kaufland, unde l-au prins pe Mircea Varga. Acesta tocmai vanduse 150 de plicuri cu stupefiante, iar in autoturismul de lux al traficantului procurorii au mai gasit cocaina si Ecstasy.

(foto - Vasile Dale)

 

 

 


 

 

 

Adauga comentariu