Tenaris Cinelatino revine la Zalău cu cele mai bune filme românești și sud-americane ale momentului. Ediția din acest an include o proiecție specială în castrul roman Porolissum

Tenaris Cinelatino, cel mai așteptat eveniment dedicat filmului revine la Zalău între 9 și 12 iulie cu opt proiecții ale unor filme apreciate în ultimul an, atât de critica de specialitate, cât și de public. A 8-a ediție susținută de TenarisSilcotub are în program 12 filme, majoritatea în premieră la Zalău, inclusiv o proiecție specială în castrul roman Porolissum. Producții din România, Argentina sau Columbia vor fi proiectate cu acces gratuit pentru public.

Ultimul an a dus producții extraordinare, atât în cinematografia românească, dar și în cea din zona latino cu filme ce completează foarte bine mesajele de conexiune între culturi, de diversitate și autenticitate pe care încercăm să le transmitem către comunitățile noastre. În acest an, oferim publicului cinefil din Zalău și o experiență aparte, validată ca spațiu de proiecție în alte ediții ale Tenaris Cinelatino – proiecția nocturnă în aer liber al filmului «Moromeții 2» în castrul roman de la Porolissum. Va fi un moment inedit, cu o panoramă unică!”, spune Codruța Hodrea, manager Relații cu comunitatea TenarisSilcotub, compania care susține acest eveniment devenit deja tradiție în Zalău.

Deschiderea oficială a Tenaris Cinelatino este asigurată de Parking, cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, proaspăt lansat în urmă cu câteva săptămâni la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Filmul va rula în amfiteatrul Parcului Central de la ora 22:00 și spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională, precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar și actori români: Mihai Smarandache, Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet, Paul Cimpoieru.

Miercuri, 10 iulie Tenaris Cinelatino programează trei proiecții. De la ora 17:00 la sala de spectacole a Clădirii Transilvania, spectatorii sunt invitați să deguste o poveste despre artă, prietenie și planuri la limita legii. Capodopera mea (Mi obra maestra, r. Gastón Duprat) este filmul câștigător al Premiului Publicului la festivalul de la Valladolid, o producție Argentina-Spania din 2018. Tot aici, dar de la ora 19:00, Povestea unui pierde vară va fi prilej de râsete, dar și reflecții personale. Comedia semnată de Paul Negoescu îl are în prim plan pe un profesor universitar silit să renunțe la viața sa boemă când află că va deveni tată. Seara, revenim în Amfiteatrul Parcului Central pentru a savura de la ora 22:00 producția argentiniană El Ángel. Inspirat din povestea reală a unui ucigaș în serie de doar 17 ani care a fascinat Argentina în anii ‘70, filmul probează, încă odată, că răul absolut se poate ascunde și în spatele celor mai albaștri ochi.

Ziua de joi, 11 iulie, debutează la ora 17:00 cu Maria, Inima României - un documentar pe care publicul de toate vârstele ar trebui să-l urmărească. Dezvăluind detalii prea puțin cunoscute din viața eroinei, filmul produs de John Florescu este cea mai amplă prezentare a Reginei: imagini video din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, restaurate și colorizate de unii dintre cei mai buni specialiști ai lumii, vocea Reginei, însemnările ei, relatări ale celor care au întâlnit-o și nenumărate detalii din trecut vor ieși la iveală la sala Transilvania. Povestea apariției traficului de droguri în Columbia, relatată prin ochii unui indigen Wayuu în Păsări Călătoare a impresionat criticii de film din întreaga lumea. O civilizație veche de mii de ani ajunge să fie coruptă de dorința unor câștiguri rapide, cu urmări care vor impresiona spectatorii. Filmul va începe la ora 19:00, de asemenea la Clădirea Transilvania. O banală seară într-un bar în care un avocat ajunge să fie agresat verbal de către un necunoscut se transformă într-o complicată poveste plină de secrete, tăceri și crime. Rojo (R. Benjamin Naishtat) a impresionat juriul festivalului de la San Sebastian care a recompensat acest film cu nu mai puțin de trei premii importante, pentru regie, actor și imagine și are acum șansa să obțină și admirația cinefililor din Zalău ce vor fi prezenți, joi 11 iulie începând cu ora 22:00 în Parcul Central al orașului.

Tenaris Cinelatino se încheie vineri, 12 iulie cu proiecția nocturnă în aer liber la complexul arheologic Porolissum, în incinta castrului roman, a filmului Moromeții 2, unul dintre cele mai mari succese cinematografice românești din ultimii 25 de ani. Are în distribuție câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români, Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Oana Pellea.

Festivalul Tenaris Cinelatino se află la cea de-a 8-a ediție și are loc în Călărași (2-4 iulie), Câmpina (6-7 iulie) și Zalău (9-12 iulie), cele trei orașe din România în care TenarisSilcotub are activități de producție. TenarisSilcotub organizează acest eveniment alături de Fundația PROA care are misiunea de a gestiona programele culturale ale Tenaris la nivel mondial și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc care organizează an de an Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Tenaris Cinelatino este realizat cu sprijinul Primăriei Zalău, Casei Municipale de Cultură și al Consiliului Județean Sălaj. Festivalul TenarisCineLatino este în concordanță cu sprijinul oferit de compania Tenaris unor festivaluri de film din diferite regiuni ale lumii, printre care Latin Wave în Houston, SUA și în Calgary, Canada; Cinelatino în Bergamo, Italia; Festival de Cine Latinoamericano în Monterrey, Mexic organizate împreună cu parteneri locali precum Muzeul de Arte Frumoase din Houston; Festivalul Internațional de Film Calgary; Festivalul Internațional de Film Bergamo sau Festivalul Internaţional de Film Monterrey.

Programul complet al proiecțiilor Tenaris CineLatino, ediția a VIII-a, Zalău 9 – 12 iulie 2019. INTRARE LIBERĂ!

MARȚI, 9 IULIE
Amfiteatrul din Parcul Central
20:00 Parking, dramă, România/Spania, 2019

MIERCURI, 10 IULIE.
Clădirea Transilvania
17:00 Capodopera mea / Mi Obra Maestra dramă, Argentina/Spania, 2018
19:00 Povestea unui pierde-vară, comedie, România, 2018
Amfiteatrul din Parcul Central
22:00 El Ángel dramă, Argentina/Spania, 2018`

JOI, 11 IULIE
Clădirea Transilvania
17:00 Maria, inima României documentar, România, 2019
19:00 Păsări călătoare / Pajaros de verano dramă, Columbia/Danemarca/Mexic, 2018
Amfiteatrul din Parcul Central
22:00 Rojo dramă, Argentina/Brazilia, 2018

VINERI, 12 IULIE - EVENIMENT SPECIAL ÎN CASTRUL ROMAN POROLISSUM
22:00 Moromeții 2 România, 2018. Cu: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Oana Pellea

Adauga comentariu