Suntem tot mai puțini și mai bătrâni. Sălajul înregistrează o creștere importantă a proporției vârstnicilor în populația totală și natalitate relativ constantă

Datele statistice judeţene din perioada 2012-2018 arată o scădere a populaţiei cu aproximativ 2% şi un fenomen de îmbătrânire demografică, potrivit unei informări realizate de Direcția de Sănătate Publică Sălaj. Informări cu privire la starea de sănătate a populației județului Sălaj a fost prezentată de directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş în cadrul şedinţei lunare a Comisiei de Dialog Social găzduită de Instituţia Prefectului Sălaj sub coordonarea subprefectului Vegh Alexandru. Potrivit Ligiei Marincaş, din analiza datelor statistice judeţene din perioada 2012-2018 se constată o scăderea populaţiei cu circa 2% şi un fenomen de "îmbătrânire demografică", respectiv o creştere a ponderii populaţiei cu vârstă înaintată în condiţiile unui spor natural negativ şi a unei natalităţi relativ constante. Ligia Marincaș a subliniat că în prezent opt comune din Sălaj nu au medic de familie, dar autorităţile locale în colaborare cu cele judeţene, fac eforturi pentru remedierea situaţiei. În privința adresabilității populaţiei la serviciile medicale din cadrul UPU-SMURD, directorul DSP a precizat că doar 6-7% dintre pacienţi au urgenţe reale.

Directorul Casei Judeţene de Sănate Sălaj, Olga Stana a prezentat o informare privind asigurarea pachetelor minim și de bază în sistemul de sănătate al județului Sălaj, iar preşedintele Consiliului Judeţean Tiberiu Marc a declarat că în anul 2018 instituţia pe care o reprezintă a investit 2,5 milioane de lei în aparatură performantă pentru Spitalul Judeţean, iar în bugetul 2019 este prevăzută suma de 14 milioane de lei pentru achiziţionarea de aparatură medicală. Preşedintele CJ Sălaj se aşteaptă la o creştere a calităţii serviciilor, în condiţiile în care salariul mediu net al angajaţilor din cadrul Spitalului judeţean de Urgenţă Zalău este de 4.800 de lei.

sursa foto B1 tv.ro

Adauga comentariu