Stațiunea turistică de la Hida și terenul de golf ce ar fi trebuit să fie principala atracție din Transilvania se află în stand-buy. Dumitru Petruș: "O țeapă, au cumpărat terenul și n-au mai făcut nimic

Stațiunea turistică de la Hida și primul teren internaţional de golf ce ar fi trebuit să fie mândria locului în cadrul staţiunii turistice pentru care irlandezii companiei Errigal Group au estimat costuri de 250 milioane de euro se află în stand-bay. Compania irlandeză ar fi trebuit să demareze lucrările de construcţie a staţiunii în 2008. La acea vreme promiteau primul teren internaţional de golf din Romania, centru de echitaţie, terenuri de tenis, trasee de ciclism, case de vacanţă şi hotel. Ceea ce ar fi trebuit să fie un proiect unic în ţară și special pentru dezvoltarea județului Sălaj s-a dovedit a fi o mare țeapă, potrivit declarațiilor primarului comunei Hida, Dumitru Petruș. 

Irlandezii au achiziționat 650 de hectare de teren pe care l-au întăbulat și pentru care plătesc impozite și cam atât. Edilul din Hida a subliniat că ultima discuție cu irlandezii a avut-o anul trecut în decembrie, atunci când au întocmit un proiect de reabilitare a conacului, asta după ce Primăria Hida a trimis o somație potrivit căreia ar fi trebuit să plătească impozit majorat pe clădire cu până la 500%, avînd în vedere că imobilul este distrus. Dumitru Petruș: "Terenul de golf o țeapă, au cumpărat terenul n-au mai făcut nimic, e în stand buy. Pământul este într-adevăr întăbulat, plătesc impozite, dar atît. Au cumpărat 650 de hectare de teren cu 100 de lei pe ar. Am avut foarte multe discuții cu ei, până și conacul Hatfaludy care se află în proprietatea lor s-a răsturnat. A plouat în el până a căzut acoperișul, de bine ce l-au întreținut. Ultima discuție am avut-o în decembrie, au întocmit un proiect de reabilitare a conacului, asta după ce le-am trimis somație. Au întocmit proiectul și au promis că o să demareze lucrările de restaurare, însă nu le mai acord încredere, după ce am adunat toate instituțiile sălăjene să le prezinte proiectul și acum nu mai fac nimic. Însă pe noi nu ne-au păcălit, atâta vreme cât au plătit oamenii de la care au cumpărat pământurile și achită taxele la Primărie"

Conacul Hatfaludy din Hida

Conacul Hatfaludy datează din secolul al XIX-lea și este situat pe partea stângă a drumului principal, la intrarea în Hida. Clădirea a aparţinut familiei Hatfaludy până a intrat în vigoare legea naţionalizării. Apoi a fost folosit ca sediu al Întreprinderii Agricole de Stat. În anul 2001, moştenitorii familiei Hatfaludy au retrocedat conacul, pe care l-au vândut apoi unei societăţi private, clădirea ajungând în stare deplorabilă.

Primarul comunei Hida, Dumitru Petruș a declarat că lucurile merg înainte la nivel de comună astfel că în prezent sunt pe rol o serie de proiecte importante pentru localnici. Primăria a semnat două contracte unul pentru introducerea canalizării în valoare de 120 de miliarde de lei vechi pe PNDL contract încheiat cu firma SC Lotus SRL și un altul pentru asfaltarea drumului către Mănăstirea Strâmba pe o porțiune de 4,5 km. De asemenea vor fi reabilitate două poduri. A fost semnat un alt contract tot pe PNDL pentru iluminat stradal, 580 de becuri care sunt montate au fost deja decontate, iar elevii școlii din comună vor avea o masă caldă pe zi, program ce va fi pus în aplicare după adoptarea bugetului. 

sursa foto wikipedia


 

Comentarii

Nume

15.02.2019 21:26

Stand-buy si stand-bay ? Ancuta mama... apuca-te de sarmale si lasa engleza ca nu-i de tine. :))))))))))))) cum naiba ai ajuns tu cu 2 clase sa scrii articole pentru ziare? fie ele si online...

Adauga comentariu