Spitalul Județean Bistrița, studiu de caz la nivel național: cum bagă forțat pe gâtul spitalelor, binomul Unifarm-Arafat, facturile umflate ale materialelor de protecție trimise în teritoriu. Vezi cum arată o mască pentru UPU, în valoare 19 lei bucata!

Repartizarea materialelor de protecție către spitalele din România are o bubă mare cât Palatul Victoria, acolo unde Guvernul obligă instituțiile din subordine să plătească la suprapreț materiale precum măști sau mănuși, vitale în această perioadă pandemică.

În fapt, conform Libertatea.ro, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului de Interne, a ieșit în conferință de presă ca să anunțe că statul va repartiza echipamente de protecție către spitale din toată țara, acest lucru petercându-se pe data de 4 aprilie.

Astfel, spitale din toată țara au primit, în ultimele săptămâni, măști de la Unifarm - unele, de calitate foarte proastă - și, deși nu le-au comandat, trebuie să le plătească, fiindcă fac parte dintr-o “repartiție” guvernamentală. La Bistrița, situația l-a enervat pe șeful Consiliului Județean, care spune că este „aberant” ca spitalele să achite materiale pe care nu le-au cerut: „Vor să vândă măști cu 7 lei, când acestea sunt 2 lei”.

„Ministerul Sănătății ar trebui să dea aceste materiale către spitale cu titlu gratuit. Mi se pare aberant ca Ministerul Sănătății, care e acționar la Unifarm, să vândă materiale la spitalele publice. Nemulțumirea mea majoră este că aceste materiale sunt vândute”, a declarat Moldovan pentru sursa citată.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrța (SJUB), Gabriel Lazany, confirmă pentru stridebistrita.ro faptul că unitatea condusă de el a primit două tranșe de măști de protecție, una de 2.000 de bucăți, iar cea de-a doua de 200 de bucăți, acestea din urmă fiind destinate Unității de Primire a Urgențelor, ambele tranșe fiind însoțite de facturi.

„Am primit și alte tranșe de materiale de protecție pe care nu trebuia să le achităm, însă aceste două tranșe ne-au venit cu facturi, deci musai să le plătim”, a precizat Lazany. Conform declarațiilor sale, cele 200 de măști destinate UPU costă 18,75 lei/bucată și fac parte din lotul de măști chinezești descoperit ieri de Libertatea că sunt periculoase, potrivit Protecției Consumatorului, și trebuie retrase. Celelalte 2.000 de măști au venit la prețul de 11,15 lei/bucată, însă cele trmise către UPU sunt de o calitate cel puțin îndoielnică.

„Serviciul de achizitii publice a notificat Unifarm referitor la tranșa trimisă, cea de 200 de bucăți și vrem să le trimitem înapoi”, a conchis Lazany, pentru stiridebistrita.ro.

Contactat de Libertatea pentru a explica decizia DSU de a trimite măștile Unifarm, contra cost, către spitale, purtătorul de cuvânt al DSU, Teodor Mihai, a insistat că departamentul nu a implicat în vreun fel Unifarm în deciziile sale. “Nu există un astfel de ordin, adică ordinul comandantului acțiunii nu poate implica Unifarm. Ministerul Sănătății, prin Unifarm, a distribuit aceste echipamente către spitale. Nu am eu, ca DSU, cum să redistribui niște echipamente luate de Unifarm către spitale sau către alte instituții”, a susținut Teodor Mihai.

Însă sursele Liberatea contrazic cele spuse de purtătorul de cuvânt al „Dumnezeului” Arafat:

„DSU a cerut spitalelor să achiziționeze materiale de la Unifarm prin Ordinul nr. 74545 din 4 aprilie. Documentul, potrivit acelorași surse, nu este unul menit să fie făcut public, ci are circuit intern și sună astfel: “Se aprobă repartiția, în vederea achiziționării de la CN Unifarm, a 200.000 de măști FFP2 către structurile implicate în acțiunile de răspuns. (…) Echipamentele se achiziționează de la CN Unifarm S.A. și vor fi achitate pe baza facturii emise de CN Unifarm”. Acesta este semnat de șeful DSU, Raed Arafat. În același timp, pe facturile primite de spitale apare o mențiune conform căreia livrarea s-a realizat “în baza repartiției Ministerului Sănătății”. Cu alte cuvinte, DSU a ordonat, iar Ministerul Sănătății a executat și a împărțit echipamentele”, se mai arată în ancheta Libertatea.ro.

Adauga comentariu