Șoseaua ocolitoare a Zalăului bate pasul pe loc. Liderul PNL Sălaj a cerut o suplimentare pentru proiect, 15% din valoarea totală pentru demararea construcției

Ministerul Transporturilor a propus pentru acest an un buget de 13,1 miliarde de lei în creștere cu 74,4% comparativ cu cel din 2018. Un buget nerealist, construit pe scenarii optimiste, cu creșteri halucinante pe anumite componente. Aș descrie acest buget ca fiind unul ştiinţifico-fantastic, dar mai mult fantastic decât ştiinţific, a declarat liderul PNL Sălaj, Lucian Bode. Ministerul și-a asumat că anul acesta vor fi inaugurați 180 de km de autostradă. ,Am mari rezerve în legătură cu această prognoză, având în vedere faptul că în prezent sunt în lucru 118 km și nici aceștia cu mari șanse de realizare în totalitate în acest an, a precizat Bode.

În privința Autostrăzii Transilvania a fost solicitată suplimentarea cu 960 milioane de lei pentru realizarea proiectului tehnic și execuție pentru sectorul Nădășelu - Borș, Nădășelu-Mihăiești, Mihăiești-Suplacu de Barcău, inclusiv tronson Meseș, Suplacu de Barcău - Borș și pentru finalizarea lucrărilor pe secțiunea 2A. Alocarea propusă de Guvern pentru anul 2019 pentru obiectivul Autostrada Transilvania reprezintă doar 11% din valoarea rămasă de finanțat la finele anului trecut. Proiectul autostrăzii Transilvania se regăsește în buget și după 15 ani, cu o alocare de doar 22% din valoarea rămasă de finanțat, ceea ce înseamnă ca termenul de finalizare va depăși anul 2022.

Suma alocată pentru Varianta Ocolitoare a municipiului Zalău, etapa II este infimă comparativ cu valoarea din masterplan pentru acest obiectiv de investiție de aproximativ 43 de milioane de euro. Lucian Bode a susținut în amendamentul depus o suplimentare pentru acest proiect reprezentând un procent de 15% din valoarea totală pentru demararea construcției. Cu toate că reprezentanții CNAIR au recunoscut că amendamentul este unul realist, a fost respins de majoritatea PSD-ALDE din comisile de specialitate. Problema tronsonului doi al şoselei ocolitoare a Zalăului este veche, de peste opt ani. La momentul acela, prin investiții ale Primăriei Zalău cu cofinanţare prin Programul PHARE a fost finalizat primul tronson al variantei ocolitoare de 9,6 km, însă finalizarea tronsonului doi a fost imposibilă din cauza discuțiilor pentru realocarea poligonului militar din apropiere.  Șoseaua de centură pe varianta Valea Miţii - Aghireş - Meseş va degreva orașul de traficul greu şi va contribui la fluidizarea traficului. 

Amendamente propuse de PNL la legea bugetului de stat: fonduri pentru construirea autostrăzilor, 90 la sută din cheltuielile cu asisteța socială să fie suportate de la bugetul de stat nu din banii autorităților locale, alocarea a 100% din impozitul pe venit, indexarea punctului de pensie cu 9% de la 1 ianuarie 2019, creșterea cu 5%a contribuției pentru pilonul 2 de pensii, modernizarea și retehnologizarea școlilor profesionale, acordarea de burse pentru elevii școlilor profesionale, generalizarea programului afterschool și masă diversificată în școli, bani mai mulți pentru medicina preventivă și de familie, banii necesari pentru construirea spitalelor regionale, dublarea alocațiiilor pentru copii, dublarea indemnizațiilor pentru veteranii și văduvele veteranilor de război, pentru deținuții politici și urmașii lor și pentru urmașii celor decedați la Revoluția din 1989, abrogarea articolului din OUG114 care obligă autoritățile locale să majoreze taxele și impozitele locale la plafonul maxim, alocarea fondurilor necesare pentru plata în acest an a drepturilor bănești obținute în instanță de profesori, alocarea fondurilor necesare pentru restituirea banilor plătiți de cetățeni pentru taxa de timbru și a taxei de primă înmatriculare, finanțarea investițiilor strategice din energie cu 2,4 miliarde de lei pentru construirea și modernizarea CET-urilor și extinderea rețelelor de gaze, votăm împotriva creșterii subvențiilor pentru partide. Parlamentarii PNL se luptă în comisii și în plenul Parlamentului pentru a repara bugetul fake al PSD pentru 2019 și vor insista pentru adoptarea unor amendamente esențiale în domenii precum infrastructură, educație, sănătate, a conchis liderul PNL.

sursa. facebook Lucian Bode

Adauga comentariu