Senatorul PSD Gheorghe Pop a votat împotriva majorării alocației copiilor. Secretar general PNL: ''Voi depune un amendament la proiectul de buget pe 2019 pentru creșterea alocațiilor''

Senatul a respins propunerea legislativă privind majorarea alocaţiilor pentru copii, urmând ca aceasta să fie supusă votului în Camera Deputaţilor. Potrivit acestei propuneri legislative, alocaţia trebuie să se majoreze anual cu 100% din rata medie anuală a inflației. În 2015 alocaţia pentru copii a fost stabilită la 84 de lei pe luna, iar de atunci nu s-a mai intervenit în nici un fel la modificarea valorii alocației, indiferent de evoluţia preţurilor şi a inflaţiei. România înregistrează anual o creştere economică de care trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii şi ţinerii, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative. Guvernul a anunţat încă din 2017 că se vor majora alocaţiile pentru copii, dar cu toate acestea au rămas și în prezent la valoarea de 200 de lei pentru copiii până în 2 ani şi la 84 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani.

Printre senatorii care au votat împotriva majorării alocației copiilor se numără și senatorul PSD Gheorghe Pop.

Creşterea alocaţiilor pentru copii este o prioritate pentru România, mai puţin pentru PSD-ALDE-UDMR care au votat împotrivă. Voi depune un amendament la proiectul de buget pe 2019 pentru creșterea alocațiilor. Senatorii PSD-ALDE-UDMR au votat împotriva dublării alocaţiei pentru copii și indexării alocației cu rata inflației. Cele două măsuri sunt prevăzute în două proiecte de lege pe care le-am inițiat și depus anul trecut la Camera Deputaților, scrie pe facebook Robert Sighartău, secretar general PNL.

România are cea mai mică alocație din Uniunea Europeană, de 18 euro. În Luxemburg alocaţiile ajung la 265 de euro pe lună, în funcţie de vârstă, cu aproape 15 ori mai mari decât cele din România. Peste 200 de euro pe lună primesc şi copii mai mici de doi ani din Danemarca, iar după ce ajung la 15 ani, 126 de euro lunar. În Italia copiii primesc aproape 260 de euro pe lună dacă venitul net al familiei este sub 14.000 de euro pe an. Statul nu mai acordă ajutorul familiilor care câştigă mai mult de 77.500 de euro anual.

În Bulgaria alocaţia este de doar 20 de euro pentru familiile cu un copil. În Croaţia, suma începe de la 27 de euro pe lună şi poate ajunge până la 40 de euro, în funcţie de veniturile familiei. În Polonia alocaţiile încep de la 22 de euro pe lună şi ajung până la 32 euro, în funcţie de vârsta copilului.

Adauga comentariu