Sălajul se situează în topul județelor cu cele mai multe cazuri de rujeolă. Peste 50 de cazuri s-au confirmat în acest an, din fericire nu a existat nici un deces

Cazurile de rujeolă sunt în creștere în Sălaj. Un număr de cinci cazuri de rujeolă au fost confirmate în perioada 11- 15 martie 2019 în județul Sălaj. În total, în acest an s-au confirmat 53 cazuri de rujeola din care 18 persone erau vaccinate, iar 35 nevaccinate. Din totalul persoanelor nevaccinate, nouă sunt copii sub șapte luni care nu au putut fi vaccinați. În mediul urban au fost înregistrate 28 de cazuri, iar în mediul rural 25. Cele mai afectate sunt persoanele de sex masculin, fiind înregistrate 30 de cazuri și alte 23 la persoanele de sex feminin. Directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaș a declarat că la nivelul județului nu au existat decese din această cauză, iar formele de îmbolnăvire sunt ușoare sau medii.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, Sălajul ocupă locul trei la nivel național cu cinci cazuri de rujeolă înregistrate în intervalul 11-15 martie, după județele Neamț și Buzău cu 11 și respectiv 10 cazuri. Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă. Cunoscută și sub denumirea de “pojar”, boala debutează brusc, cu febră ce poate depăși 39 C, la care se adăugă indispoziția, durerile de cap și la scurt timp semnele unei infecții respiratorii. Copilul bolnav trebuie ținut acasă până la zece zile pentru a împiedica răspândirea virusului și totodată a nu intra în contact cu alți agenți patogeni care pot duce la înrăutățirea stării de sănătate, iar în cazurile mai grave medicii recomandă spitalizarea.

sursa foto stiri.md

Adauga comentariu