Sălajul aproape inexistent în propunerile de alocări bugetare pentru anul 2019. Președintele PNL Sălaj: "Cifrele arată îngrijorător pentru județul nostru "

PNL Sălaj a prezentat în ședință proiectul de buget pe anul 2019. Astfel, pentru susținerea sistemului de protecție a copilului pentru județul Sălaj Guvernul a alocat 0 lei pentru 2019. Anul trecut au fost alocați 13,7 milioane de lei. Nici pentru susținerea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap guvernul nu a alocat niciun leu. Anul trecut au fost alocați 13,2 milioane de lei. Judetul Sălaj pierde prin nealocarea acestor sume 27 milioane de lei. Dacă anul trecut au fost alocați 55,6 milioane de lei pentru plata drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizații lunare, pentru 2019 Sălajul primește 0 lei, înregistrând astfel un minus de 11,7 milioane de lei. Anexa 6 din proiectul de buget la sume defalcate din tva pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale au fost alocați 9,1 miloane lei. Anul trecut au fost alocați 11,1 milioane de lei astfel că Sălajul iese iar în pierdere cu 404 mii de euro. Președintele PNL Sălaj Lucian Bode a declarat că prin transferarea cheltuielilor sociale la nivelul unităților administrativ teritoriale în sarcina Consiliilor Județene sau a primăriilor cheltuielile cu finațarea pentru sistemul de protecție a copilului, centrelor pentru persoanele adulte cu handicap, plata drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare, Guvernul a transferat pe umerii autorităților sălăjene o povară de 17,3 milioane de euro. Judetul Sălaj a primit comparativ cu anul trecut cu aproape 500 de mii de euro mai puțini bani pentru întreținerea și reabilitarea drumurilor comunale și județene.

Proiecte majore finanțate corespunzător în anul 2019 nu există, în opinia liberalilor. Varianta ocolitoare a municipiului Zalău etapa II a primit o alocare bugetară de 1,9 milioane de lei mult, sub 1% din valoarea totală a lucrărilor, iar Autostrada Transilvania primește 4,8 miliarde de lei, iar pentru sectoarele aflate in diverse stadii de execuție puțin peste 100 de milioane de euro, buget și credite de angajament. Lucian Bode: "Varianta ocolitoare etapa II, mult intarziată pe procedură din cauza incompetenței CNAIR și dezinteresului beneficiarului, Primăria Zalău a primit o alocare bugetară de 1,9 milioane de lei, aproape 400 de mii de euro credite bugetare și 4,6 milioane de lei credite de angajament. Așadar guvernarea PSD ALDE propune pentru 2019 alocarea sub 1% din valoarea totală a lucrărilor, 400 de mii de euro în buget față de 43,2 milioane de euro cât este valoarea totală estimată a lucrărilor fărăr TVA. Acest guvern nu-ți propune să demareze lucrările la centura ocolitoare a Zalăului tronsonul 2 în acest an". Liderul PNL a declarat că va depune un amendament care să vizeze acest obiectiv prin care va solicita alocarea a 15% din valoare, în condițiile în care există studiul de fezabilitate revizuit iar proiectarea și execuția au fost scoase la licitație. Avansul minim legal este de 15 la sută din valoare, adică aproape 1,6 milioane de euro bani necesari pentru a demara efectiv lucrările.

Al doilea obiectiv major pentru Sălaj, Autostrada Transilvania cu tronsoanele Nădășelu Mihăiești Suplacu de Barcău inclusiv tunelul Meseș stagnează în proiecția bugetară pentru 2019. Autostrada Transilvania primește 4,8 miliarde de lei, iar tronsoanele aflate in diverse stadii de execuție puțin peste 100 de milioane de euro, buget și credite de angajament. Lucian Bode va depune și aici un amendament si speră ca opoziția, PMP, USR, UDMR să susțină acest amendament, propunând o finanțare corectă pentru autostradă".

sursa foto. ordinea.ro

Adauga comentariu