În Sălaj vor fi create "locuințe protejate" pentru victimele violenței în familie. Directorul DGASPC Sălaj, Violeta Milaș: "Va fi o locație secretă unde victimele vor fi găzduite temporar și vor primi consiliere"

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj este partener în proiectul VENUS Împreună pentru o viață în siguranță, încheiat între Ministerul Fondurilor Europene și Autoritatea Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați ce are ca scop combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, prin crearea unei rețele naționale inovative integrate de 42 de locuințe protejate, grupuri de suport și consiliere vocațională în fiecare județ din țară.  

Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, Violeta Milaș a declarat că instituția pe care o conduce este partener în proiect și urmează să stabilească și locația pentru adăpostirea victimelor violenței domestice care vor primi consiliere. Cele mai dramatice situații sunt cele în care sunt implcați și copii, întrucât deocamdată nu există posibilitatea înființării unui centru în care să fie primite mamele cu copii decât cei sub 2 ani care sunt preluați în regim de urgență de Direcția pentru Protrecția Copilului. O altă problemă cu care se confruntă instituția este lipsa specialiștilor care să consilieze agresorii. Instituția rezolvă în medie zece astfel de cazuri pe an, dar neoficial sunt mult mai multe, însă există victime care renunță la acuzații, își retrag plangerile împotriva agresorilor ori nu mai recunosc că au suferit traume psihice și fizice din cauza partenerilor/soților.

"Urmează să stabilim exact unde va fi locația pentru victimele violenței în familie, iar în funcție de spațiul identificat vom face în așa fel încât să ajutăm persoanele aflate în astfel de situații. Inițial am încercat să găsim spațiu în Zalău, dar din păcate nu îndeplinim condițile din standarde și atunci cel mai sigur va fi în Cehu Silvaniei. Trebuie să fie o locație necunoscută, vor fi doar șase locuri, însă ceea ce nu ne place este că va fi doar victima consiliată. Să vedem ce vom face în situația copiilor, probabil va trebui să-i luăm în regim de urgență. Victimele vor fi găzduite temporar în locația respectivă și vor primi consiliere, dar este complicat pentru că în majoritatea situațiilor cu care ne-am confruntat au fost implicate mame cu copii. Noi nu dispunem de un astfel de centru în care să-i primim împreună. Am discutat despre necesitatea creării la Zalău a unui centru de primire în regim de urgență pentru victimele violenței care să primească și copiii, dar în acest moment singura soluție este să încheiem un protocol cu Direcția de Asistență Socială. Copiii urmează să-i preluăm noi în regim de urgență, iar mamele în adăpostul DAS. La acest capitol suntem deficitari pentru că am avea nevoie de un centru unde să putem să-i ducem împreună, mame și copii, acesta fiind motivul pentru care ne îndreptăm către Cehu pentru a rezolva și problema copiilor în situațiile mai critice. Mamele cu copii mai mici de 2 ani sunt preluate în centrul nostru maternal, care momentan este la capacitare maximă. Consilierea și sprijinul nostru nu este suficient pentru că multe din aceste mame nu au locuri de muncă, nu au sprijin din partea familiei lărgite. Ne confruntăm cu 10 astfel de cazuri pe an, ar fi mai multe, dar sunt victime care își retrag plângerile, multe nu mai recunosc că au fost bătute. Există cazuri mai simple, altele mai complexe dar noi nu putem să le oferim și locuință și locuri de muncă și sprijin din partea familiei. Anul trecut am avut un caz complex, o mamă cu cinci copii, care a presupus inclusiv un ordin de restricție față de agresor. Sunt femei care au nevoie de consiliere din partea noastră pentru a obține ordinul de restricție, dar sunt și situații critice unde sunt mulți copii implicați. Necazul este că nu avem specialiști pentru consilierea agresorilor. În majoritatea cazurilor agresorii nu acceptă consiliere, ar trebui să devină obligativitate pentru agresor. Aici se poate interveni doar să fie luați din familie, dar nu rezolvăm problema pentru că tot agresor rămâne dacă nu intră într-un program de consiliere. În majoritatea cazurilor se răzbună pe mame și pe copii, care pot deveni la rândul lor gresori. Dacă cu victimele trebuie lucrat mult, cu agresorii trebuie și mai mult, însă nu exista terapeuți care să lucreze cu astfel de persoane", a subliniat Violeta Milaș. 

Durata de implementare a proiectului VENUS Împreună pentru o viață în siguranță este de 48 de luni. Bugetul proiectului este de 51.080.375,72 lei din care 1.137.174,76 lei revine Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj în calitate de partener. Contribuția Consiliului Județean Sălaj este de 22.743, 50 de lei reprezentând 2% din valoarea totală a proiectului. În data de 4 martie 2019 Autoritatea Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a comunicat faptul că proiectul a fost declarat câștigător și a fost semnat contractul de finațare. Implementarea acestui proiect va conduce la dezvoltarea și diversificarea serviciilor sociale oferite în județul Sălaj.

În cadrul rețelei naționale inovative integrate de locuințe protejate se vor furniza sevicii integrate pentru persoanele beneficiare din cadrul locuințelor, respectiv cazare temporară, servicii de consiliere psihosocio-medicală, consiliere juridică, continuarea/reintegrarea în sistemul de educație, furnizarea unor măsuri de ocupare, consiliere, formare și reinserție/acompaniere socio-profesională în concordanță cu nevoile specifice ale victimelor. Serviciul social  "Locuință Protejată " va funcționa potrivit legii privind asistența socială pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Rolul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj este identificarea și alocarea unui spațiu necesar pentru crearea unei locuințe protejate și a serviciilor integrate complementare de grupuri suport și cabinete de consiliere vocațională pentru victimele violenței domestice, asigurarea funcționalității și sustenabilității serviciilor rezultate ca urmare a implementării proiectului.

foto: totul despre mame.ro

Adauga comentariu