În Sălaj există încă școli în mediul rural fără grupuri sanitare și fără autorizație de securitate la incendiu. USR Zalău „Gravitatea situaţiei iese la iveală abia când se întâmplă un dezastru„

USR a propus zeci de amendamente pentru bugetul din 2019, soluții concrete pentru problemele din educație, respectiv extinderea la nivel național a programului „Școală după școală” pentru reducerea abandonului școlar, dar și dotarea școlilor din mediul rural cu grupuri sanitare, însă acestea au fost respinse de guvernul PSD-ALDE. Vasile Cosmin Ardelean, profesor și președinte USR filiala Zalău: ,,Având în vedere că programul-pilot ,,Masă caldă în școli” se bucură de o susținere largă în rândul celor vizați direct de acest program, iar evaluarea finală a programului-pilot nu va putea decât să-i confirme succesul, am propus extinderea acestuia în toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat din România. Supravegherea elevilor și educarea acestora în timpul zilei prin programul ,,Școală după școală” constituie un ajutor extrem de important pentru sute de mii de copii și familiile acestora. Acest program complementar programului școlar obligatoriu contribuie la prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii. Este necesară suplimentarea fondurilor alocate pentru pregătirea şi dezvoltarea continuă a cadrelor didactice, întrucât aceasta reprezintă un drept garantat de Legea nr.1/2011. Fondurile alocate până în prezent pentru pregătirea profesională specializată au fost insuficiente, iar cadrele didactice au fost nevoite să suporte din buzunar sau prin asociațiile profesionale costurile aferente formării continue,,.

Gabriela Carmen Olar, profesor și membru USR Zalău: ,,Școlile se confruntă cu probleme deosebit de grave și în privința asistenței psihopedagogice. Am cerut reducerea numărului de elevi aflați în evidența unui singur consilier școlar de la 800 la 400. Acest lucru ar avea efecte benefice pe termen lung, atât în privința rezultatelor procesului de învățământ cât și a dezvoltării personale a elevilor. Cu toate că prezenţa unui psiholog şcolar în unităţile de învăţământ este percepută ca o necesitate, la nivelul școlilor nu se asigură nici măcar raportul stabilit de Legea Educației, respectiv un psiholog pentru 800 de elevi. USR a cerut pentru bugetul actual să fie asigurate fondurile necesare angajării acestor consilieri scolari,,.

Aproximativ 4000 de școli din țară dintre care 18 din județul Sălaj nu dețin autorizație de securitate la incendiu. USR a cerut să fie prevăzute în buget fonduri pentru renovarea și întreținerea instituțiilor de învățământ astfel încât toate școlile să își obțină autorizația de securitate la incendiu. ,,Gravitatea situaţiei iese la iveală abia când se întâmplă un dezastru. Din păcate guvernul actual are alte priorități, fiind mai puțin interesat de educația și siguranță elevilor,, USR Zalău constată după votarea bugetului că PSD nu mai are capacitatea de a vedea dincolo de răsplătirea baronilor locali, fidelizarea primarilor și alocarea de pensii speciale, iar nevoile românilor sunt complet ignorate.

sursa USR Zalău

sursa foto bihon.ro

Comentarii

Zalau

27.02.2019 17:32
In Salaj mai exista oameni care chiar si acuma ar vota cu PSD. Neam Prost.

Adauga comentariu