Primarul și parlamentarii, la țol festiv in ''Transilvania''

În clădirea ”Transilvania” a fost organizată în 29 noiembrie o recepție pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României și aniversarea a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1918. La invitația primarului, Ionel Ciunt, au participat parlamentari sălăjeni ai partidelor PSD, PNL, UDMR, consilierii locali și directori de instituții și societăți private din municipiu.

Programul recepției a fost deschis cu intonarea Imnului Național al României și a continuat cu un moment oferit de orchestra Ansamblului artistic profesionist ”Porolissum” al Casei Municipale de Cultură.

În zilele noastre politicienii sărbătoresc FESTIV Ziua Națională, la costum, cravată și la căldurică... acum 100 de ani, peste 100.000 de români străbăteau țara ca să ajungă la Alba Iulia, pentru a fi martorii celui mai important eveniment din istoria poporului nostru: MAREA UNIRE. La acea vreme, peste o mie de delegați, din cele 130 de cercuri electorale și cele 27 de comitate românești, oameni de cultură, episcopi, au venit venit să proclame „deplina libertate națională”, „votul obștesc, direct și legal” și „libertatea presei”.

1 decembrie 1918 a fost o zi de duminică, fără soare, frig, zăpadă și vânt puternic. Cu toate astea, atmosfera de la Alba Iulia era una de sărbătoare. Oamenii veniseră din toate părțile, cu trenul, cu căruțele, călare sau pe jos, în hainele cele mai bune, cu steaguri tricolore și pancarte pe care scria numele comunelor și zonelor din care proveneau. Românii din 1918 sărbătoreau la fel ca astăzi? 100 de ani mai târziu! 

Adauga comentariu