Primăriile trebuie să returneze statului banii primiți pentru cheltuielile sociale. Președintele ACoR Sălaj, Boncidai Csaba: "Primarii nu trebuie sa dea niciun ban înapoi, sumele se calculează în bugetul anului 2019"

Primăriile au primit adrese prin care li se cere să înapoieze banii primiți de la Guvern pentru cheltuielile sociale. Sumele au fost alocate unităților administrativ teritoriale în primele luni ale anului 2019, când nu aveau bugetul aprobat. Începând din acest an acoperirea cheltuielilor cu plata indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități cade în sarcina primăriilor.

Președintele ACoR Sălaj și primarul localității Pericei, Boncidai Csaba a declarat că primarii nu trebuie sa dea niciun ban înapoi statului, sumele se calculează în bugetul anului 2019. "În 2019 aceste sume trebuie echilibrate. Primăriile nu trebuie sa dea niciun ban înapoi, acești bani se calculează în bugetul anului 2019. Potrivit legii bugetului, sumele care au fost plătite se echilibrează, adică se calculează în bugetul anului 2019, trebuie sa fie stipulat în buget. N-am văzut adresa, dar bugetul este anual si va trebui să sa fie calculate în buget inclusiv salariile pe care le-am plătit în acest an. Pînă anul acesta primăriile au finanțat 10%l din cheltuieli iar 90% a fost finanțare din bugetul de stat. Acum dacă veniturile primăriilor au crescut și 60 la sută din impozitul pe venit rămâne la primării, atunci și această sumă trebuie sa fie oglindită în bugetul nostru. La Pericei vom adopta joi bugetul. Trebuie să tratăm în același fel și veniturile și cheltuielile pentru că banii niciodată nu sunt de ajuns" a precizat Boncidai Csaba. 

Consiliul Județean Sălaj a aprobat repartizarea sumei de 192.933 milioane lei reprezentând cota de 17,5% din impozitul pe venit și sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019. Pentru comune s-a alocat 1.000 lei pe locuitor pe an, dar nu mai puțin de 2 milioane de lei pe an pe comună. În vederea repartizării cotei de 17,5%, Administrația Județeană a Finațelor Publice Sălaj a transmis Ministerului Finanțelor modelul de calcul, nivelul minim al impozitului pe venit estimat la nivelul județului pentru anul 2019 și nivelul estimat al veniturilor proprii ale unităților administrativ teritoriale.

foto: b1.ro

Adauga comentariu