Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan acuză că “tăcerea procurorilor şi asociaţiilor în scandalul Augustin Lazăr este asurzitoare”

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, acuză procurorii din subordinea procurorului general, dar şi asociaţiile care până acum au clamat valori europene că nu au nicio reacţie în scandalul în care este vizat Augustin Lazăr.

"Tacerea procurorilor in scandalul implicarii Procurorului General Augustin Lazar in aparatul de represiune anti-comunista este asurzitoare. Mai multe asociatii nou infiintate ale procurorilor isi revendica cu aplomb si energie apartenenta europeana, aratand ca apara valorile democratiei si ale statului de drept in Romania. Sunt deja aproape doua saptamani de cand in spatiul public au aparut date despre participarea Procurorului General Augustin Lazar la represiunea dizidentei anti-comuniste din anii '80, iar aceste asociatii tac. Nu spun nimic in apararea Procurorului General, care sustine ca este victima unei actiuni concertate, ce urmareste "destabilizarea Ministerului Public". Nu spun nici ca actiunile sale din perioada comunista ar trebui sa il impiedice in prezent sa mai ocupe scaunul de procuror general, cel putin din considerente ce tin de respectul datorat victimelor comunismului", a scris, pe Facebook, Dana Girbovan.

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) acuza aceste asociatii, care invoca altfel apararea valorilor europene, a statului de drept si a democratiei in Romania, ca nu au nimic de spus despre rolul pe care Procurorul General Augustin Lazar l-a avut in reprimarea putinilor dizidenti anti-comunisti ai anilor '80.

"Pentru comparatie, UNJR solicita in 2010 demisia TUTUROR membrilor CSM care au votat ca presedinte un judecator ce a recunoscut colaborarea cu fostele structuri comuniste de represiune. UNJR a spus ca acest simplu fapt, chiar daca nu a reprezentat politie politica, nu ii mai da acelei persoane moralmente dreptul de a conduce Consiliul Superior al Magistraturii. UNJR a aratat atunci ca "o justitie independenta este in primul rand o justitie demna si curata, ce isi recunoaste si isi asuma greselile trecutului". Dupa 9 ani, suntem din nou in situatia in care aflam despre participarea sau sustinerea represiunii comuniste anti-romanesti de catre un procuror aflat in varful sistemului judiciar", potrivit sursei citate.

Girbovan se intreaba, retoric, care este reactia din partea procurorilor pe care ii conduce Augustin Lazar, precizand apoi ca acestia nu au niciuna.

"Nici de acceptare, nici de respingere. Doar pura indiferenta. Actualul procuror general Augustin Lazar este cel care, in perioada comunista, a vegheat ca unul din putinii dizidenti din anii '80 sa nu paraseasca temnitele comuniste inainte de a-si ispasi si ultima zi de pedeapsa. La 9 iulie 1985, procurorul Augustin Lazar conducea Comisia de propuneri pentru liberare conditionata a Penitenciarului Aiud. La acea data, condamnatul politic Iulius Filip facuse cerere de eliberare din penitenciar, indeplinind fractia de pedeapsa ceruta de lege. Comisia condusa de Augustin Lazar, insa, a respins cererea, motivand ca Iulius Filip nu a dat dovada temeinica de indreptare, "purtand discutii dusmanoase" la adresa RSR. In prezent, in Romania statului de drept si a democratiei, Augustin Lazar este procuror general si candidat pentru un al doilea mandat. A uitat, insa, dupa cum singur spune, faptele din perioada comunista, peste care trece cu usurinta si nepasare scuzandu-se ca asa au fost vremurile, asa a fost legea", mai scrie Girbovan.

Presedintele UNJR arata ca raspunsul dat de Procurorul General Augustin Lazar la acuzele legate de mentinerea in puscarie a dizidentului anti-comunist Iulius Filip dovedeste indiferenta acestuia fata de crimele comunismului si dispretul fata de victimele acestuia.

"Acestuia i se adauga indiferenta corpului de procurori, pentru care aceste dezvaluiri nu reprezinta un subiect de interes, care sa le determine o reactie", conchide Dana Girbovan.

Adauga comentariu