Prefect UDMR la Cluj! Mulţumim, Ludovic Orban!

Clujul şi clujenii au parte în anul de graţie 2021 de numirea de către Guvernul României condus de liberali a unui prefect de la UDMR, cu toată opoziţia făţişă venită din partea liderilor PNL de la Cluj: Emil Boc, Alin Tişe şi Daniel Buda. Reamintesc că prefectul este reprezentantul Guvernului ţării în teritoriu, conduce serviciile deconcentrate ale ministerelor la nivel judeţean şi verifică legalitatea actelor administraţiilor locale, pe care le poate ataca, deci o funcţie cheie de conducere politică la nivel local.

Clujul este astfel “răsplătit” de către Ludovic Orban şi echipa sa de conducere pentru faptul că a câştigat tot ce se putea câştiga la Cluj în ultimii ani, primăria Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, primăriile marilor oraşe din judeţ, şi pentru faptul că a adus cele mai multe voturi partidului la alegeri, fie că au fost parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare.

Dincolo de sfidarea pe faţă de către Ludovic Orban a echipei Boc-Tişe-Buda, cu care oricum nu avea relaţii prea cordiale, dar şi a întregii organizaţii Cluj a PNL, să încercăm să vedem cum s-a ajuns aici. Şi lucrurile sunt destul de clare. Clujul şi clujenii sunt victimele colaterale ale luptei pentru putere din PNL şi a slugărniciei lui Ludovic Orban făţă de Klaus Iohannis, a cărui susţinere Orban speră să o obţină în perspectiva realegerii sale în fruntea PNL la congresul din acest an. Să mă explic.

Posturile de prefecţi s-au împărţit în coaliţia PNL-USR PLUS-UDMR ca la piaţă, o grămadă mai mare revenind PNL, una mai mică USR PLUS şi o grămăjoară UDMR, PNL a a avut prima opţiune, apoi USR PLUS a doua, UDMR a treia şi tot aşa. Şi ce a făcut PNL-ul, adică Orban, care putea să aleagă capitala ţării, Bucureştiul sau Clujul, organizaţia cu cele mai multe voturi? S-a gudurat pe lângă stăpânul Iohannis să-i intre acestuia în graţii şi a ales Sibiul(!!) un oraş reşedinţă cât două cartiere ale Clujului. Şi a mai avut un calcul Orban, s-o îmbuneze pe Raluca Turcan (şefă PNL Sibiu) pentru ca aceasta să fie în tabăra sa la congres. Deci, aceleaşi calcule politice mici, mizere, ale luptei pentru putere şi nimic altceva! Şi mai departe, scrie în carte...vorba aceea, USR PLUS a ales postul de prefect al capitalei iar UDMR a ales Clujul! Şi după asta, conducerea centrală a liberalilor nu s-a sinchisit nici măcar să facă un schimb cu UDMR între Bihor şi Cluj pentru postul de prefect!

Ostilizarea organizaţiei clujene a PNL s-ar putea să-l coste scump pe Ludovic Orban, chiar dacă am văzut că în aceste zile mai multe organizaţii fidele şi-au declarat sprijinul pentru acesta în perspectiva congresului. Alin Tişe a anunţat deja că va iniţia o platformă în interiorul PNL ca alternativă la actuala conducere şi a chemat liberalii care cred în restabilirea profesionalismului în partid să i se alăture. S-ar putea ca ceea ce s-a întâmplat la Cluj să-i nemulţumească şi pe alţi liberali din judeţe ale Ardealului, care se pot trezi şi ei trădaţi şi vânduţi la negocieri politice de actuala conducere liberală.

Oricum deja mulţi liberali sunt nemulţumiţi de faptul că echipa Orban a renunţat în negocierile din coaliţie la ministere cheie, precum Dezvoltarea, Economia, Sănătatea, Justiţia. Un cuvânt greu de spus în acest conflict l-ar putea avea actualul premier liberal Florin Cîţu, despre care Rareş Bogdan spunea că ar avea sprijinul lui Klaus Iohannis pentru reformele pe care vrea să le iniţieze. Deocamdată Florin Cîţu nu şi-a anunţat intenţia clară de a candida, dar funcţia foarte importantă de prim ministru i-ar putea oferi un avantaj serios în competiţia internă.

 

 

Adauga comentariu