Povestea unei tinere VOLUNTARE care a lăsat viața agitată a Clujului pentru a veni în Zalău să-i învețe pe copii arhitectură

Ruxandra Pop s-a născut la Botoșani în urmă cu 29 de ani, dar s-a mutat în Cluj, unde a reușit să termine Facultatea de Arhitectură. Clujul a fost însă un oraș prea agitat pentru ea, astfel că alături de soțul său a ales să se mute la Zalău, unde a încercat să facă ceva nou pentru acest oraș. Practic, a vrut să compenseze liniștea din Zalău față de agitația din Cluj. Până la urmă a ajuns să îi învețe pe copii arhitectură.

Ruxandre povestește că în vara acestui an, o colegă de breaslă i-a povestit despre programul "de-a arhitectura" realizat de o asociație dezvoltată de tineri arhitecți. Aceasta susține că asociația a reușit să dezvolte în majoritatea orașelor reședință de județ un program prin care cei mici puteau învăța despre arhitectură. Doar Zalăul nu se afla pe listă. Cu spirit de inițiativă și cu multă dăruire, Ruxandra s-a apucat imediat de treabă. 

Cursruile de arhitectură durează un an și sunt un opțional din programa școlară. Munca este voluntară atât a Ruxandrei cât și a învățătoarei de la clasă care o asistă la ore. 

Inițiativa la nivel național vine din partea unui profesor care a considerat că pentru copii e necesar o astfel de oră, pentru a înțelege cât mai bine mediul construit care îi înconjoară.

Ruxandra le predă acum arhitectură copiilor din clasa a III-a de la Școala Gimnazială "Gheorghe Lazăr" din Zalău. Orele le ține atât în clasă, cât și în oraș, pentru a le prezenta practic ceea ce învață la ore. 

"Cursurile se desfășoară atât în clasă cât și în oraș. Aleg cu învățătoarea o zonă care să nu fie aglomerată și să nu fie frecventată de mașini. Până acum am fost pe platou și în parcul cu fântâna cu îngerași. Acolo sunt clădiri mai vechi sau de importanță pentru oraș și le pot povesti practic copiilor ce înseamnă mediul construit și astfel învață încă de mici să conștientizeze cum se realizează clădirile și de ce nu e bine să construiești haotic", ne-a spus Ruxandra. 

 

Adauga comentariu