Pompierii militari sălăjeni au intervenit în doar trei ore la stingerea a patru incendii de vegetație uscată. Motivul - focul lăsat nesupravegheat

A început curățenia de primăvară și odată cu aceasta și preocupările de igienizare a terenurilor prin ardere a vegetației uscate. Ieri, într-un interval de doar trei ore, pompierii militari sălăjeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată, în localitățile Nuşfalău, Aghireş, Plesca și Zimbor. Incendiile au izbucnit din cauza focului lăsat nesupravegheat şi amenințau să se propage la bunurile materiale amplasate în apropiere, respectiv fond forestier, stupi de albine. Din fericire, acest lucru a fost evitat datorită intervențiilor prompte ale pompierilor, flăcările distrugând doar vegetația uscată.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Porolissum, face apel la cetăţeni să manifeste prudență pe timpul folosirii focului deschis și să respecte măsurile de prevenire a incendiilor. Să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt sau la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile, arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate. Cetăţenii trebuie să se intereseze la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă, să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia. Cetățenii sunt sfătuiți ca în cazul în care observă producerea unui eveniment care poate pune în pericol viața și bunurile materiale să sune imediat la 112 numărul unic pentru apeluri de urgență.

sursa ISU SMURD Sălaj

Adauga comentariu