Pompierii din 6 județe vor da asaltul final la incendiul izbucnit la Moftinu Mare

Pe data de 18 decembrie, în jurul orei 2.00 dimineața, la o sondă de gaz situată pe raza localității Moftinu Mare, din județul Satu Mare, a izbucnit un incendiu. De atunci și până acum, pompierii caută soluții și continuă operațiunile de pregătire finală a intervenției. 

La locul incendiului sunt dislocate forțe și mijloace din mai multe județe, după cum urmează:


- ISU Bihor  - cu 9 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, un microbuz;

- ISU Bistrița Năsăud - cu 5 subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o motopompă de mare capacitate;

- ISU Maramureș - cu 6 subofițeri cu un autocamion și o motopompă de mare capacitate;

- ISU Sălaj - cu 11 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, o motopompă și o autospecială cu tun cu capacitate de 9000 de litri;

- ISU Timiș - cu un ofițer, 22 subofițeri cu un un autocamion, o motopompă de mare capacitate, 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, un microbuz și un container logistic;

- ISU Satu Mare - cu 2 ofițeri, 33 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, o autospecială de stingere cu apă și spumă și 3 motopompe remorcabile.

Cei solicitați sunt pregătiți să acționeze pentru protecția personalului desemnat să pătrundă la gura sondei, folosind tunuri de apă pentru realizarea unor perdele de protecție. Menționăm faptul că, după eliberarea capătului sondei, prin tăierea și extragerea suprastructurii (turnul sondei) din focar, personalul specializat în controlul sondelor, va evalua situația și va stabili în ce măsură a fost afectată, precum și modalitatea de captare a gazelor. 

Deși au fost zilele de Crăciun, pompierii și forțele implicate la fața locului au acționat pentru consolidarea căilor de acces și de intervenție, care să permită accesul utilajelor grele și a autospecialelor de stingere, pentru amplasarea pe platformă a rezervoarelor/bazinelor de apă, respectiv umplerea acestora.

Platoul de dale amenajat în câmp, este gata pe o suprafață de 720 mp de dale, de câte 3m/1m fiecare și o greutate de 1,64 tone. De pe acest platou se va interveni pentru tăierea corpului sondei și pătrunderea în puțul sondei. Aici au fost amplasate 6 rezervoare de mare capacitate (70m3) pentru asigurarea rezervei de apă, în total 420 m3.

S-a realizat dispozitivul de alimentare cu apă de la stația de pompare a ANIF, respectiv din Râul Crasna, dispozitiv care se întinde pe o lungime de aproape 3,5 kilometri. Motopompele pentru captarea apei sunt dispuse din 850 m în 850 m, existând și bazine tip piscină pentru asigurarea continuității.

La orele serii, rezervoarele de apă de pe platou erau deja umplute. Cu ajutorul a câte 2 motopompe Novus 600 cu debit de refulare de 2000 l, și a câte 2 motopompe Honda cu debit de 2000 l, vor fi alimentate, în pereche, 2 autospeciale Scania, alte două mașini fiind păstrate în rezervă. Apa va fi refulată pe tunuri mobile (de capacitate 2500l/min) aflate în cuști cu foi de inox dar și pe o linie de protecție suplimentară de tip B.

Adauga comentariu