Polițiștii au desfășurat activități de informare în școlile din Sălaj, în cadrul acţiunii ,,Foc de Artificii”

Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj desfășoară în această perioadă, la nivel județean, acţiunea ,,Foc de Artificii”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice, desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

Astfel, în perioada 19 – 29 noiembrie, polițiștii au efectuat 19 acţiuni și controale în pieţe şi alte obiective, ocazie cu care au fost constatate trei infracţiuni de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept. O atenție deosebită a fost acordată deținerii și mânuirii de articole pirotehnice de către copii și tineri. În cadrul Planului de acțiune ,,Foc de artifiicii”, polițiștii acordă o atenție deosebită siguranței copiilor. Pentru prevenirea evenimentelor negative în care aceștia ar putea fi implicați, polițiștii au desfășurat 12 activități de informare în școlile din județul Sălaj. Prin activitățile desfășurate în școli, copiii au aflat cât de periculoase pot fi artificiile sau petardele, care, char dacă sunt articole pirotehnice mici, pot produce răni grave. Și părinții sunt sfătuiți de polițiști, să își protejeze copiii și să nu achiziționeze sau să folosească petarde sau artificii întrucât acestea le pot pune sănătatea și chiar viața, în pericol.

Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj reaminteşte, pe această cale, că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment, numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a articolelor pirotehnice din categoria I, se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei. Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul articolelor pirotehnice, în limba română a denumirii, a clasei din care face parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sanctioneaza cu amendă de la 5.000 de lei la 7.500 de lei. Folosirea articolelor pirotehnice în locurile interzise se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 lei. În cazul tulburării ordinii publice prin folosirea excesivă a obiectelor pirotehnice care provoacă zgomot, se va aplica amendă de la 200 lei la 1000 lei.

Adauga comentariu