PNL, USR și PMP vor un candidat UNIC la Primăria Zalău. PSD le râde în nas

La finele săptămânii trecute a fost mare agitație la sediul PNL Sălaj. Cu surle, trâmbițe, tobe și tot tacâmul, Lucian Bode, liderul PNL Sălaj anunța că a ajuns la un acord cu președinții filalelor locale ale PMP și USR pentru un parteneriat politic. Pe lângă faptul că toți cei trei lideri politici au semnat inițiativa politică a celorlalți, cel mai probabil, cele trei partide vor avea un candidat unic la Primăria Zalău așa cum susținea Lucian Bode în repetate rânduri.
 
E posibil ca la localele din 2020 să avem un candidat de primar susținut de PNL, PMP și USR, dar partidele să meargă cu listă separată la Consiliul Local Zalău. Liberalii cred că un candidat comun este singura soluție pentru a-l detrona pe Ionel Ciunt, primarul PSD din Zalău. De altfel, liberalii și-au recunoscut neputința în repetate rânduri, și mai mult de atât, susțin că Ionel Ciunt are peste 30 la sută intenție de vot în Zalău.
 
În timp ce Bode anunța marea alianță de dreapta din Zalău, Ionel Ciunt le râdea în nas, fiind pe tronsonul modernizat de bulevard de unde le transmitea zălăuanilor că investițiile din oraș vor continua într-un ritm accelerat.
 
Mai mult de atât, Ionel Ciunt are și un mesaj pentru alianța de dreapta din Zalău.
 
"Nu mă preocupă problemele lor. Să aibă candidat unic. Nu e treaba mea. Eu am alte probleme acum, mă interesează soarta orașului, a zălăuanilor, mă interesează să atrag investiții în oraș. Nu trebuie subestimat un candidat comun, dar nu asta e preocuparea mea. Eu sunt sigur că munca noastră, a echipei din Primăria Zalău, din cei 4 ani de mandat își va spune cuvântul", spune primarul Zalăului, Ionel Ciunt.
La ultimele alegeri locale, candidatul PSD, Ionel Ciunt, l-a zdrobit pe candidatul PNL, primar în funcție, Radu Căpîlnașiu. Fostul primar a plecat cu coada între picioare din oraș, fiind practic măcelărit cu tot cu partidul său de social-democrați. Toată scena politică din Zalău susținea imediat după alegeri că votul din oraș a fost unul anti-PNL, pentru că lumea nu a mai suportat modul în care liberalii din Zalău, mulți foști PDL-iști, se raportează la problemele din oraș.
 
PNL, cu primar în funcție din 2004, a fost efectiv decimat de PSD în Zalău. PSD a reușit să câștige alegerile locale în toate secțiile de vot din oraș, cu mici excepții, unde UDMR s-a impus. PSD a strâns la finalul numărătorii 42,43 la sută din totalul voturilor în timp ce liberalii au început să plângă în sediul partidului când au văzut că au strâns doar 24,84 la sută.
 
O ecuație simplă arată că PNL + PMP + USR în Zalău ar face, conform ultimelor alegeri, un scor de aproximativ 33 la sută - asta dacă raportăm scorul PNL la 25 la sută, cel al USR la 5 la sută și cel al PMP la 3 la sută. Sigur PSD a pierdut din intenția de vot, însă scorul lui Ionel Ciunt trece de 30 la sută, așa cum spunea Lucian Bode, astfel că e posibil ca PSD să conducă liniștit încă 4 ani orașul.
 
Iar la scorul PSD trebuie să adunăm și cel 5 la sută al ALDE, care poate fi redirecționat spre Ionel Ciunt. Și să nu uităm de veșnicul aliat al PSD Sălaj - UDMR, care are 15 la sută lejer și care se poate lipsi de câteva procente, doar să rămâne la putere.
 
Așadar, PSD + ALDE + UDMR merge spre 55 la sută, o majoritate relaxată în Consiliul Local Zalău și în Primăria Zalău.

Comentarii

mariusB

16.08.2018 15:40

Eduard Farcas, incurci merele cu perele cu prunele si cu caisele. In prima parte a articolului scrii despre "ultimele alegeri locale", apoi scrii despre "ultimele alegeri", adica alegerile parlamentare. Diferenta de procente intre cele doua alegeri a fost mare. Si, poate stii si tu ca prezenta la vot si simpatiile fata de candidati sunt total diferite la alegeri: locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale. 

Adauga comentariu