Pesta porcină face ravagii la nivel național. În Sălaj, virusul a fost stopat în pădure. Până acum statul a plătit despăgubiri de milioane de euro

În județul Sălaj, pesta porcină este istorie și e singurul din regiunea de nord-vest unde boala nu a ajuns în gospodăriile oamenilor, fiind stopată în pădure.

Patru cazuri de pestă porcină africă au fost confirmate pe raza județului nostru. Primul focar a fost confirmat pe 24 iulie, pe raza Fondului de vânătoare 30 Carastelec, Pădurea Meja, comuna Măerişte, la doi porci mistreţi, în apropierea limitei de judeţ dintre Satu Mare şi Bihor, iar ultimul caz din judeţ a fost confirmat, la 1 august, la un porc mistreţ în vârsta de trei luni, de pe fondul de vânatoare 22 Panic, la aproximativ 13 km de primul focar.

La nivel național, pesta procină africă face ravagii, producănd o gaură imensă la bugetul statului, peste 42 de milioane de euro a plătit statul drept despăgubiri, la 7.785 de proprietari.

Ultimul comunicat al ANSVSA, din data de 25 octombrie, arată că până în prezent au fost afectate 276 de localități din 17 județe. Aproape 360 de mii de porci au fost afectați de boală și au fost eliminași, iar 5 focare din județul Satu Mare au fost stinse definitiv.

Cel mai proaspăt focar de PPA a fost depistat sâmbătă, într-o gospodărie din satul Independenţa, judeţul Galaţi. 16 porci au fost sacrificaţi, scrie a1.ro

Vă reamintim că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. 

 

Adauga comentariu