O sută de lucruri jenante în Zalău, azi fostele Puncte Termice adevărate focare de infecție. Vicepreședintele USR Zalău, Takacs Zoltan: „Fantomele CET încă bântuie Zalăul. Fostele puncte termice sunt o pată pe obrazul orașului„

Vicepreședinții USR Zalău,Takacs Zoltan și Nicolae Olar au facut o incursiune prin fostele Puncte Termice din Zalău, în urma sesizărilor zălăuanilor nemulțumiți de faptul că acestea sunt o reală sursă de infecție și în același timp periculoase având în vedere că acolo își duc traiul oameni ai străzii și mai mult decât atât, copiii trec zilnic pe lângă ele în drumul către școală. Ce au găsit? clădiri degradate și mizerie de nedescris, într-un cuvânt focare de infecție. Primăria Zalău a fost sesizată încă de anul trecut în privința acestor aspecte privind fostele puncte termice, dar răspunsul din partea autorităților a fost unul evaziv.

Lăsate în paragină de când s-a pus lacătul pe centrala de termoficare a oraşului, fostele puncte termice care asigurau căldură şi apă caldă în Zalău au devenit un real pericol pentru locuitorii din zonă. Acestea nu doar că se află într-un stadiu avansat de degradare, cu fisuri mari în structura de beton, dar ocupă şi spaţii generoase care ar putea deservi locuitorilor din aceste zone, fie ca locuri de parcare, fie locuri de joacă sau spații pentru diverse activități. Am sesizat și anul trecut Primăria Zalău cu aspecte privind fostele PT din Porolissum, lângă Spitalul de Boli Infecțioase și Școala Gheorghe Lazăr. Am propus soluții și am cerut și atunci inclusiv igienizarea și securizarea clădirilor, foste puncte termice, până la găsirea unor soluții. Răspunsul evaziv al primăriei și sesizările cetățenilor ne-au făcut să credem că autoritățile locale nu au făcut nimic în acest sens. În timp ce unele s-au transformat în adăposturi pentru oamenii străzii, altele au devenit surse de venit pentru hoţii de fier vechi şi în ciuda acestor ameninţări, nimeni nu se deranjează nici măcar să delimiteze punctele termice cu benzi de avertizare, după cum se plâng şi unii zălăuani, care se tem să mai păşească pe lângă aceste ruine. Unele chiar dacă nu au fost igienizate, măcar au fist securizate prin sudarea ușilor și montarea de gratii la geamuri. Însă în majoritatea ruinelor se poate intra prin locurile unde cândva au existat uși sau geamuri. Este cazul fostelor PT 14 (Porolissum), PT 17 (Dumbrava 2 lângă Liceul de artă) sau fostul PT de lângă școala Gheorghe Lazăr. Nu știm pentru PT 14 din Porolissum care este intenția Primăriei pentru că nu au vrut sa ne spună, dar știm că accesul în zona Spitalului este îngreunat din cauza mașinilor. Am propus demolarea și construirea de parcări pentru locuitorii din zonă și pentru vizitatori astfel încât să nu se mai blocheze intrarea în Spital. Fiecare punct termic era plin de flacoane golite de PRENANDEZ( folosit pentru inhalare pe post de drog) și pungi folosite (golite) de această substanță„ transmite în spațiul public vicepreședintele USR Zalău,Takacs Zoltan. 

USR Zalău a lăudat inițiativa Primăriei de transformare a Punctului Termic 17 în Centru de zi pentru copii, dar este de neînțeles faptul că autoritățile nu au făcut nimic în privința plângerilor depuse de cetățeni de ani de zile.

„Am propus de anul trecut Primăriei Zalău igienizarea și securizarea fostelor puncte termice, pana la găsirea unor soluții de reabilitare, dar primăria nu a răspuns demersului nostru. Cerem găsirea de soluții și pentru restul punctelor termice aflate în ruină și mai ales cerem Primăriei Zalău igienizarea și securizarea acestor puncte termice până la găsirea de soluții, astfel încât să nu mai reprezinte pericole pentru cetățeni„ 

Primăria Zalău a semnat în 31 ianuarie 2019 contractul de finanțare pentru amenajarea unui centru de zi pentru copii, prin schimbarea destinației punctului termic nr. 17 situat pe Aleea Torentului în cartierul Dumbrava 2. Prin proiect se urmărește crearea unui centru de zi pentru copii, prin reabilitarea, mansardarea parțială și consolidarea punctlui termic și crearea condițiilor de derulare a activităților cultural – recreative după finalizarea orelor de școală pentru maximum 100 copii pe zi, din care aproximativ 50 de copii provin din familii marginalizate. Centrul va fi destinat copiilor de vârstă școlară, în special celor din clasele pregătitoare până la clasa a VIII-a, dar va identifica, la nevoie și activități pentru liceeni. Se vor avea în vedere, cu precădere, copiii din comunitățile marginalizate, însă centrul de zi va fi deschis și pentru alți copii care provin din grupuri dezavantajate. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, iar la finalizarea investiței, centrul de zi va avea la parter 3 săli pentru cursuri, din care o sală dotată ca laborator de limbi străine, o sală de mese, o sală multi-funcțională, toalete, iar la etaj vor fi 2 birouri. Spațiile vor fi dotate cu mobilier, echipamente IT, veselă. Spațiul exterior va fi amenajat ca spațiu verde și un loc de joacă pentru copii. Lucrările vor demara în primăvara acestui an. Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Zalău care, după finalizarea lucrărilor va prelua imobilul în administrare. Valoarea proiectului este de aproximativ 3,4 milioane lei din care aproape 67.000 lei reprezintă contribuția proprie a UAT Zalău.

sursa foto Takacs Zoltan

Adauga comentariu