Numărul cazurilor de gripă în creștere și în Sălaj. În prezent avem opt cazuri confirmate

Cazurile de gripă sunt în creștere și în Sălaj. Directorul DSP, Ligia Marincaș a declarat că triajul epidemiologic se efectuează zilnic în școli și grădinițe, având în vedere că ne aflăm în perioada de presezon de epidemie de gripă. Unitățile de învățământ raportează zilnic dacă există cazuri deosebite, dar pînă în prezent nu au fost înregistrate astfel de evenimente. Medicii de familie sau medicii specialiști care pun diagnosticul de bolală. Dar n-au fost focare, nu s-a suspendat activitatea în nicio școală sau grădiniță. Controalele sunt efectuate de medicii școlari, acolo unde există, iar în principalele școli din Zalău, Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei și Jibou sunt medici și asistente care efectuează triajul epidemiologic. În mediul rural triajul este efectuat de persoane din corpul educativ, învățătoare, educatoare sau profesori.

''Unitățile de învățământ raportează zilnic dacă există cazuri deosebite. P\nă în prezent nu au fost înregistrate astfel de evenimente. Medicii de familie sau medicii specialiști sunt cei care pun diagnosticul de boală. Dar n-au fost focare, nu s-a suspendat activitatea în nicio școală sau grădiniță. Controalele sunt efectuate de medicii școlari, dar în principalele școli din Zalău, Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei și Jibou sunt medici și asistente care efectuează triajul epidemiologic. În mediul rural triajul este efectuat de persoane din corpul educativ, învățătoare, educatoare, profesori'', a declarat Ligia Marincaș 

Opt cazuri de gripă au fost înregistrate în săptămâna 21-29 ianuarie, dintre care la grupa de vîrstă 5- 14 ani un caz, la grupa de vârstă 15-49 ani trei cazuri de gripă, la persoanele din grupa 50-64 de ani un singur caz iar trei cazuri su fost semnalate la persoanele peste 65 de ani. Toate cazurile au fost spitalizate, sunt sub monitorizare și urmează tratament. Nu sunt probleme deosebite, a declarat Ligia Marincaș. 

De asemenea au fost înregistrate și 1.978 de cazuri de infecții respiratorii acute, cele mai multe la grupa de vîrstă 5-14 ani, respectiv 760 de îmbolnăviri. La grupa de vârstă 15-49 de ani sunt 605 cazuri, majoritatea forme ușoare și medii. Doar 17 au necesitat internare, dintre acestea 13 fiind copii. Totodată au fost înregistrate și 236 de cazuri de pneumonii, cele mai multe la grupa de vârstă 15-49 de ani, respectiv 80 de cazuri. 71 de persoane din cele 236 au necesitat internare. Infecțiile respiratorii sunt în creștere comparativ cu săptămâna trecută cu puțin peste 10 procente, iar pneumoniile în scădere cu 8 procente. Important este ca bolnavii să fie controlați și tratați cum trebuie, ca să nu apară complicații, a conchis directorul DSP Sălaj.   

sursa foto CSID

Adauga comentariu