NU ÎMI PASĂ

Pe bune, dacă ție nu-ți pasă de tine, mie de ce mi-ar păsa? Din empatie? Din spirit civic? Din patriotism? Compasiunea mea se oprește acolo unde începe nesimțirea ta. Nu îmi pasă. În ultimele luni, am dezvoltat un cinism de care nu mă credeam capabil. Un cinism selectiv. Sunt cinic cu proștii.

Nu îmi pasă dacă ești nepăsător și te infectezi. Nu îmi pasă dacă îți bagi picioarele în reguli și ajungi la terapie intensivă. Nu îmi pasă dacă nu ți-a păsat de tine și mori. Teoria selecției naturale a fost inventată pentru tine. Ești un exemplar slab, un homo fără sapiens care s-a plictisit de viața pe pământ.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara spune următoarea chestie: „Cred că există la ora actuală două Românii: o Românie care se distrează şi o alta care este îngrijorată şi, parte din ea, suferă în spitale. În scurt timp, spitalele vor fi copleşite.”

Avem, așadar, o Românie nepăsătoare și una care ține la chestia asta numită viață. O Românie care petrece la mare, fără să-i pese, și o Românie căreia îi pasă, dar suferă de pe urma României nepăsătoare.

Citez dintr-un reportaj Digi 24: „O nouă zi de plajă, o nouă zi de aglomerație. Nu doar în stațiunea Eforie Nord, ci și în Costinești. Aici sunt mii de oameni care au venit să-și petreacă vacanța. Unii se protejează, alții nu.

Tânăr: Am venit să ne relaxăm, să ne simțim bine, să ne distrăm.
Reporter: Ce înseamnă distracție în pandemie?
Tânăr: Pentru noi, nu există pandemie.
Tânăr: Virusul nu are cum să se apropie de noi.
Reporter: Serios?
Tânăr: Bere încontinuu, trebuie să ne hidratăm gâtul, nu știți regulile? Noi am citit regulamentul, bere încontinuu.”

Acestui tânăr nu îi pasă de el și nici de mine. Mie de ce mi-ar păsa? Pentru că ar trebui să înțeleg că e tânăr și vrea să se distreze? Pentru că e „normal” să-ți pese doar de distracție, după două luni de carantină? Pentru că prima preocupare a multor români, după starea de urgență, a fost concediul fără reguli? Să-mi pese de nepăsare? Oh, dragii mei, dau pe voi fix cât dați și voi pe semenii voștri!

Un alt cetățean descoperă specia de român care mănâncă semințe și bea chestii fine în țara în care „mici și Moet” e slogan național.

„Un telespectator Digi24 a trimis redacției un clip video în care sunt surprinse două femei spărgând seminţe de floarea-soarelui şi aruncând cojile direct pe nisip. Gustarea era însoţită de sticle de vin scump, puse la gheaţă. Autoarea filmării remarcă într-o postare pe Facebook că în acel loc taxa de şezlong este de 100 de lei pe zi şi că turistele respective erau îmbrăcate cu haine scumpe şi purtau bijuterii valoroase.”

Pe mine mă amuză cum descoperă câte unul că țara asta nu e ca pe facebook. Că atunci când ridici nasul din telefon dai peste ghiolbani, peste nesimțiți, peste mitocani, peste fauna României. Ăștia sunt românii cărora nu le pasă. Și nu de un virus, ci de nimic, în general. Nu le pasă de reguli, de legi, de semeni, mie de ce mi-ar păsa de ei? Mori, nu mori de Covid, semințele același gust are. Sparge, frate, virusul între dinți, cine sunt eu să te opresc?

Avem nepăsare și în zona de business. Un administrator de local din Vama Veche scrie pe facebook:

„Păcat, înțelegerea cârciumarilor din Vama Veche referitoare la nivelul sonor și la respectarea distanțării nu s-a mai ținut. Din lăcomie, în câteva locuri din Vamă muzica a fost din nou dată tare și petrecerea în toi.

Asta e, păcat că unii nu pot întelege că în situația de față mai puțin e mai bine decât deloc. Dacă ne vor închide, au dreptate, și eu aș face la fel. Dar e frustrant, foarte frustrant că noi ne-am chinuit să ne ținem de reguli și a fost/ este foarte dificil și scump, dar eu cred că am reușit. Dar în eventualitatea unei închideri, vom fi puși toți în aceeași oală. Și parcă nu e corect.”

Ah, îți pasă mai mult de bani decât de viețile oamenilor? Fratele meu, meriți din plin o nouă carantină și dulcele faliment. Chiar nu îmi pasă dacă vei ajunge să cauți prin gunoaie, de foame.

Adauga comentariu