Noi măsuri adoptate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru controlul pestei porcine africane confirmată la gospodăria din localitatea Doh

Un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane confirmată la o gospodăria din localitatea Doh comuna Măerişte, a fost adoptat în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ce avut loc astăzi sâmbătă, 16 februarie, sub coordonarea prefectului Florin Florian.

Planul stabileşte că, începând cu data 16 februarie, în jurul focarului din Doh se stabileşte o zonă de protecție cu o rază de trei km, incluzând localităţile Doh și Dumuslău, respectiv o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Camăr, Sărmaşag, Lompirt (parţial), Moiad, Măerişte, Giurtelecu Şimleului, Mălădia, Derşida, Carastelec, Pusta, Criştelec, Uileacul Şimleului, Cehei, Poiana Măgura, Bobota şi Zalnoc, respectiv localitatea Cehal (partial), din județul Satu Mare. În zona de supraveghere se va realiza în perioada imediat următoare un recensământ al exploatațiilor cu porcine. În plan sunt cuprinse și alte măsuri, respectiv deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală şi niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale; orice îmbolnăvire sau mortalitate trebuie anunțată la DSVSA Sălaj, iar animalele sau cadavrele trebuie izolate până la investigarea, intervenția, recoltarea de probe și dispunerea măsurilor de către autoritatea veterinară; la intrările şi ieşirile din gospodăriile populaţiei care deţin porci se vor instala dezinfectoare individuale şi se vor intreprinde campanii de informare a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse, implementarea de norme minime de biosecuritate pentru crescători de suine, alte măsuri de prevenire a răspândirii și combatere a bolii. De asemenea, se mențin măsurile generale pentru a preveni apariția de focare de pestă porcină africană pe raza județul Sălaj, adoptate prin Hotărârea CJSU din 31 mai 2018.

Reamintim că suspiciunea de PPA a fost semnalată la un porc domestic într-o exploatație din localitatea Doh, comuna Măeriște. Suspiciunea este generată de rezultatul pozitiv obținut prin teste virusologice, în laboratorul din cadrul DSVSA Sălaj în 14 februarie pentru probe recoltate de la trei porci domestici. Probele au fost trimise pentru confirmarea bolii la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

Adauga comentariu