Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei a găzduit lansarea platformei digitale Eternal Echoes, în prezența supraviețuitorului Holocaustului Vasile Nussbaum

Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord a găzduit duminică, 27 ianuarie cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, un eveniment educațional de lansare a platformei digitale, Eternal Echoes, care face parte din Proiectul Erasmus. Evenimentul a avut loc în prezența a șapte parteneri din șase țări europene. La eveniment a participat și supraviețuitorul Holocaustului, Vasile Nussbaum, unul din cei care au fost intervievați pentru platforma digitală, a declarat Daniel Stejerean, directorul muzeului din Șimleu. Vasile Nussbaum a povestit teroarea prin care a trecut în lagărul de la Auschwitz. Familia sa a fost deportată din Cluj la Auschwitz-Birkenau în 1944. Părinții și fratele său au murit în lagăr, Vasile Nussbaum fiind singurul supraviețuitor din familie. A fost eliberat din lagăr în anul 1945 de forțele americane. Eternal Echoes este un instrument online interactiv care educă în privința problematicii Holocaustului, utilizând mărturiile video, materiale contextuale, documente și fotografii cu supraviețuitori. Eternal Echoes va ajuta la combaterea antisemitismului, rasismului și a xenofobiei în rândul tinerilor, prin contracararea influențelor ideilor antidemocratice în Europa. Prin informarea în rândul tinerilor referitoare la Holocaust, instrumentul promovează egalitatea drepturilor umane și a valorilor democratice.

Sinagoga din Șimleul Silvaniei a fost construită în anul 1876 și în prezent este transformată în primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord cu sprijinul „Asociaţiei Memoriale Hebraica” din Nuşfalău, „Jewish Architectural Heritage Foundation” din SUA, Primăriei Şimleu Silvaniei, Consiliului Judeţean Sălăj şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălăj. Inaugurarea muzeului a avut loc în anul 2005.

În lunile mai și iunie ale anului 1944, populația evreiască din zona Șimleului a fost forțată să-și părăsească locuințele, fiind dusă în ghetoul de la Cehei, de unde a fost îmbarcată în vagoane de animale și transportată la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 evrei din regiune au pierit acolo. Din cei câțiva evrei care au supraviețuit Holocaustului și au rămas în România, ultima familie evreiască a emigrat din regiune la mijlocul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, în timpul regimului comunist. Exodul membrilor comunității a dus la abandonarea sinagogii, care a început să se ruineze. La sugestia Mihaelei Gross, secretarul Asociației Memoriale „Hebraica” din Nușfalău, arhitectul Adam Aaron Wapniak, originar din Brooklyn, a realizat un proiect de restaurare a sinagogii abandonate după o vizită făcută aici în anul 2003. Proiectul a trezit interesul medicului Alexander Hecht din New York, fiu al unor supraviețuitori ai Holocaustului, Zoltan și Ștefania Hecht, originari din Nușfalău. Au fost înființate Jewish Architectural Heritage Foundation din SUA, condusă de Adam Wapniak și Alexander Hecht, respectiv Asociația Memorială „Hebraica” Nușfalău. Cele două asociații au semnat un contract de comodat cu Federația Comunităților Evreiești din România, prin care clădirea sinagogii a trecut în gestiunea Asociației Memoriale din Nușfalău, pentru gestionarea lucrărilor și înființarea unui centru multicultural. Cele două organizații au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru finalizarea construcției și de creare a unui Institut de învățământ. Muzeul funcționează în prezent ca centru de învățământ și resursă esențială pentru Educația Holocaustului în regiune. Piesa centrală a muzeului este sinagoga construită în 1876. În anul 2004 au început lucrările de restaurare ale sinagogii, fiind înlocuit acoperișul și consolidându-se clădirea. În 2005 a avut loc ceremonia de deschidere a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord în clădirea Sinagogii din Șimleul Silvaniei, sub administrarea Jewish Architectural Heritage Foundation din New York și a Asociația Memorială „Hebraica” Nușfalău, județul Sălaj. 

Adauga comentariu