A murit unul dintre ultimii supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste din Sălaj

Cea mai puternică grupare de rezistență anticomunistă din Sălaj a fost organizată în pădurile din satul Văleni, unul dintre cele mai răsfirate din județ. Dintr-un grup de rezistență format din 32 de membri, doar trei au mai supraviețuit după Revoluția din 1989 - Iulian Petrean, Simeon Băbănaș și Ioan Pop. 

Ioan Pop s-a stins însă din viață anul acesta. Odată cu el au plecat și numeroase mărturii despre ororile regimului comunist. Activistul anticomunist a murit răpus de bătrânețe. 

L-am prins însă în viață pe Ioan Pop în urmă cu doi ani, și astfel am aflat povesta sa. 

Pop Ioan, zis și Ioan al Unachii, nu regretă ce a facut, deși a stat și el atât în "temnița", cât și la Canal. Activistul a acceptat să facă parte din rezistența anticomunistă din Văleni în toamna lui 1947. 

"Am stat la Canal trei ani și jumatate și unul la Gherla, Cluj, Oradea și în Jibou. Am fost condamnat politic pentru ca am vrut sa rasturnam guvernul Petru Groza și pe Gheorghiu Dej. Daca ne organizam mai mulți, ne-am gândit ca om sparge guvernul, ca o sa vina altul mai bun. Vroiam sa mergem la București, dar nu ne-a reușit. Ne împușcau pe toți daca ajungeam la București. A venit într-o noapte Securitatea și toata comuna au înconjurat-o. Așa ne-au prins. Nu îmi pare rau pentru ca am vrut sa facem ceva pentru popor. Dupa ce am venit acasa, tot eram chemat la poliție. Trebuia sa dau buna ziua la Poliție. Tot urmarit am fost pâna la Revoluție. Tot venea Securitatea aici și ne spiona. Mergeau la primarie, prin sat. Aveau oamenii lor, ne urmareau pe ascuns. Ne era teama tot timpul. E normal dupa ce am fost torturat atâta vreme de ei. Lucram la norma și mâncare aveam doar de forma. Sa le dea Dumnezeu ei sa ajunga acolo. Ei înca sunt domni și noi am suferit", ne spune Pop Ioan.

 

Scopul grupului de la Văleni era să-i alunge pe comunişti din zonă. Vroiau să pună mâna pe maşinile de scris din primărie şi să realizeze un manifest al oamenilor liberi. Aveau în plan o acţiune comună cu ameircanii pe care îi aşteptau să vină cu avioane să îi apere. Americanii nu au venit niciodată, iar cei din grup au încăput pe mâinile Securităţii care i-au maltratat. 

 

Adauga comentariu