Miliţia Gândirii

Tot mai des, grupuri de activişti ai noilor partide care se proclamă democratice, dau năvală pe site-urile publicaţiilor on line şi se apucă să facă aprecierea știrilor care sunt credibile au ba, erijându-se într-o Miliție a Gândirii demnă de romanul “1984” al lui Orwell. Adică sunt ei, “danhabarniştii” şi “pluseriştii”, mai deștepți decât cei care consumă știrea și, fără să-i fi rugat (abilitat) nimeni, decid că este cazul să-i învețe din înțelepciunea lor și pe alții, punând etichete “de conformitate”, așa cum punea și Securitatea statului eticheta de “dușman al poporului” pe cine nu era pe aceeaşi idee cu linia Partidului.

Cine dă dreptul unui grup de “uniţisalivaţionişti” să spună care site-uri sunt credibile și care site-uri nu? Pe ce se bazează? Cum măsoară ei adevărul dintr-o știre, pe baza căror aptitudini – sau s-au inventat şi alte aprecieri de genul “cine nu e cu noi este împotriva noastră”, despre care noi încă nu am aflat; o nouă metodă de măsurare a verității știrii similară celei prin care naziștii hotărau, prin măsurători antropometrice, cine este arian și cine nu, cine “trăiește” și cine nu?

Băi, băieți și fete, “usere minus plus”, eu am intuit că majoritar sunteți cu gândirea varză și cu noțiunile de bază despre lume și viață insuficient digerate – deh, proști profesori v-am fost! – dar nu puteți voi eticheta nimic în numele Democrației și a Libertății de expresie, atâta vreme cât exact ceea ce clamați că apărați (Democrația) interzice acest lucru. Și-l interzice inclusiv prin litera și spiritul Constituției României. Așa că apucați-vă de ceva util, lăsați fiecărui consumator de informație dreptul de a fi egal în deșteptăciune cu voi și să hotărască singur ce și cât valorează din ceea ce vrea să consume. Nu vă apucaţi voi să inventaţi cenzura, delaţiunea şi împărţirea în “bun” şi “rău”. Au fost alţii mai malefici înaintea voastră.

Reglementarea internetului prin operațiuni de cenzură și etichetare este un pas deosebit de riscant pentru Libertatea cuvântului și cea de exprimare. Aduceți-vă aminte că și naziștii (egali în tâmpenie cu bolșevicii după a căror idei văd că se cam ostenește să meargă #salvaționismul românesc) etichetau și înseriau opozanți de idei și politici, evrei, țigani, persoane cu handicap, devianți sexual șamd – exact ceea ce nu le convenea și-i incomodau. Ce utili le-ați fi fost voi lor, băieți și fete, ce mișto i-ați fi codat voi în Pascal și “si plas plas” (C++) pe toți cei enumerați mai sus!

Vă înțeleg entuziasmul și nerăbdarea (inclusiv greața față de acei colegi ai mei care nu-și mai merită statutul de jurnaliști), dar repet: nici o publicaţie nu poate fi suprimată, scrie în Constituția României. Așa că ce faceți voi în sensul îngrădirii dreptului la liberă exprimare, a dreptului la cuvânt, este identic în borfășenie exact cu ceea ce a încercat să facă cândva Dragnea cu guvernul lui. El “noaptea ca hoții”, voi, ca șobolanii, mișunând anonim prin cotloanele Internetului – anonimi și la fel de periculoși ca mafioții politici pe care cică vreți să-i combateți.

Încercați să țineți minte și, mai ales, să înțelegeți ceea ce spunea Ion Raţiu: „mă voi lupta pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine”.

Dacă vreți să vă transformați în Miliţia Internetului, încercați măcar să realizați că fapta voastră e nu numai la fel de reprobabilă ca a celor împotriva cărora cică luptați, ci şi de Cod Penal. Și dați apă la moară, prin obtuzitatea voastră “corectă” altor obtuzități, la fel de monstruoase. Căci în listele pe care le întocmiți există site-uri și televiziuni care funcționează cu licență, în baza unor legi. Care sunt argumentele prin care vreți să dărâmați legea: precepția voastră, deranjul pe care vi-l produc ideilor voastre despre lume și viață? Nu așa se joacă în democrație – poate ați auzit despre economia de piață care omoară orice afacere care nu mai are clienți. Intervenționsimul vostru (pentru a le alunga clienții prin etichetare) este etatist, de stângă totalitar-discreționară. Așa că nu m-ar mira ca în spatele acestei inițiative să-i găsimi de mânuță pe cei de la SRI cu cei de la #UnițiSalivămRomânia!

Dacă o știre este adevărată, sau nu, o stabilește evoluția faptică ulterioară (realitatea cu alte cuvinte), nu codul sursă pe care vreți să-l scrieți la șoapta noilor securiști.

Știu că vouă, grupul de “corecți politic”, mă adresez cam degeaba, așa că am să mă adresez celor care au impresia că fapta voastră este una lăudabilă: nu vă lăsaţi pradă Miliției Internetului.

Şi, gata!

Adauga comentariu