Maghiarii au câștigat la Înalta Curte iar Colegiul Național "Silvania" Zalău s-ar putea transforma în Liceul Reformat "Wesselenyi"

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dat o palmă grea Statului Român prin sentința de vineri, 18 octombrie. Judecătorii au admis recursul declarat de Eparhia Reformată Piatra Craiului iar clădirea care găzduiește Colegiul Național Silvania din Zalău ar putea ajunge în mâna reformaților, care au ca scop declarat transformarea colegiului în Liceu Reformat și suplimentarea claselor de maghiari.

Istoria retrocedării clădiri a început în anul 2004, ulterior eparhia reformată dând în judecată Statul Român și solicitând clădirea. Reofrmații au pierdut până la Înalta Curte toate procesele, iar toți judecătorii până la cei de la Înalta Curte au susținut că această clădire trebuie să rămână în posesia Statului Român.

Judecătorii din București au decis vineri să admită recursul maghiarilor și să trimită dosarul înapoi la rejudecare la Curtea de Apel Cluj. Practic, Statul Român trebuie să se apere din nou pentru a obține definitv dreptul de proprietate asupra imobilului. 

Din cele declarate de reformați, în locul colegiului ar apărea Liceul Reformat Wesselenyi cu numeroase clase în limba maghiară, după cum susținea într-un interviu pentru ziarul Adevărul și Bogdan Zsolt, fost protopop al Protopopiatului Reformat din Zalău, actualmente consilier local al UDMR în Zalău. 

Adauga comentariu