''Luați-vă măsuri de precauție, nu lăsați bunuri la vedere în autoturism'', atenționează polițiștii sălăjeni. Cele mai recente furturi din autoturisme au fost comise în ianuarie în municipiul Zalău

''Nimeni nu-şi doreşte să-şi găsească autoturismul spart, cu încuietorile distruse sau cu bunuri lipsă din acesta. Pentru a preveni astfel de situații neplăcute, luați-vă măsuri de precauţie! Eliminaţi pe cât posibil tentaţia! Nu lăsaţi în autoturism bunuri de valoare (genţi, serviete, portofele, telefoane mobile, sisteme de navigaţie GPS), care să-i atragă pe hoţi. Portierele autoturismului trebuie încuiate, chiar dacă lipsiți doar câteva minute, iar actele nu trebuie lăsate în maşină. Închideți complet toate geamurile. Instalaţi un sistem de alarmă pe autoturism. Vă este folositor şi împotriva furtului autoturismului. Dacă totuși se întâmplă să aveți parte de o astfel de situație neplăcută, în care ați găsit mașina spartă, primul lucru pe care îl faceți este să sunați la Poliție. Nu atingeți autoturismul, pentru a nu distruge eventuale probe ce-i pot conduce pe polițiști către autor'', atenționează Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj.

Cele mai recente astfel de fapte au fost comise în luna ianuarie 2019, în municipiul Zalău. Doi minori de 14, respectiv 16 ani, bănuiţi de comiterea mai multor furturi din autoturisme, sunt cercetaţi de poliţişti pentru furt calificat în formă continuată. Cercetările efectuate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au stabilit că în perioada 4-7 ianuarie 2019, atât pe timp de zi cât şi în timpul nopţii, cei doi au sustras din cinci autoturisme bunuri (un laptop, două telefoane mobile, obiecte de îmbrăcăminte etc.) şi bani (100 de lei şi 400 de euro), cauzând un prejudiciu de 7.450 de lei. La momentul comiterii faptelor, portierele maşinilor erau închise, dar neasigurate. Din totalul prejudiciului cauzat s-a recuperat aproximativ 70 %. În baza ordonanţei de reţinere emisă de poliţişti, minorul de 16 ani a fost reţinut, iar în 10 ianuarie 2019 a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat. Faţă de minorul de 14 ani s-a dispus efectuarea de cercetări în stare de libertate.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale cercetează în stare de arest preventiv un adolescent de 19 ani, din comuna Bobota, bănuit de comiterea unei infracţiuni de furt calificat şi conducere fără permis. La data de 30 ianuarie, un bărbat a sesizat Poliția prin apelul de urgență 112, despre faptul că persoane necunoscute au sustras o autoutilitară din curtea unei societăți comerciale, din municipiul Zalău. La momentul comiterii faptei, mașina era închisă, dar neasigurată (cheile erau la vedere, în autoutilitară). Verificările efectuate de polițiști au dus în scurt timp la identificarea și prinderea persoanei bănuită de comiterea faptei. Probatoriul administrat în cauză a stabilit că adolescentul nu posedă nici permis de conducere. Autoutilitara a fost recuperată și restituită părții vătămate. În baza ordonanţei de reţinere emisă de poliţişti, adolescentul a fost reţinut şi depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj, apoi a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat și conducere fără permis. Pe numele acestuia, instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a acestora.

sursa IPJ Salaj

Adauga comentariu