Liderii Confederaţiei Naţionale CNSLR "Frăţia" și ai Federaţiei "SANITAS", în vizită la Zalău

Prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, alături de directorul de cabinet, Dan Chiş, au primit astăzi, 11 ianuarie, vizita preşedintelui Confederaţiei Naţionale CNSLR "Frăţia", Leonard Bărăscu şi a vicepreşedintelui confederaţiei, Romeo Sandu, însoţiţi de Chelement Hodiş, liderul Sindicatului "SANITAS" Sălaj. În cadrul întâlnirii, repezentanţii sindicalişti au discutat cu prefectul Florin Florian aspecte privind modul în care funcţionează dialogul social şi cel sanitar la nivel de judeţ. Cei doi lideri ai CNSLR "Frăţia" au fost prezenți în Sălaj, alături de secretarul general al confederaţiei, Sorin Stan pentru aspecte privind reorganizarea filialei judeţene Sălaj a CNSLR Frăţia. Leonard Bărăscu este şi preşedintele Federaţiei "SANITAS", motiv pentru care acesta a participat, în cursul zilei de astăzi, la biroul executiv judeţean a Sindicatului "SANITAS" Sălaj, pentru a discuta problemele specifice din sănătate.

În acest context, reamintim că Federația SANITAS, a solicitat Ministerului Sănătății, după apariția O.U.G. 114/2018, precizări cu privire la modul de acordare al sporurilor pentru munca desfăsurată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile în care, conform legii, nu se lucrează. Totodată, Sanitas a avertizat Ministerul Sănătății că OUG 114/2018 nu face decât să adâncească discriminările salariale și nemulțumirile angajaților din sănătate.  

 

 

Ministerul Sănătății a transmis lămuriri cu privire la plata acestor drepturi. 

”Pentru personalul din unitățile sanitare, unitățile de asistență socială și de asistență medico-socială, munca prestată în vederea asigurării continuității activității în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare nu se lucrează, în cadrul programului de lucru, se plătește cu un spor de până la 100% din salariul de bază al funcției îndeplinite. Munca astfel prestată și plătită nu se compensează și cu timp liber corespunzător, arată Ministerului Sănătății.

 

 

Reprezentanții Federației SANITAS din România și cei ai Ministerului Sănătății s-au întâlnit în 8 ianuarie, pentru a găsi soluții de corectare a problemelor generate de aplicarea O.U.G. 114/2018. Prima solicitare aflată pe lista de subiecte a Federației SANITAS a fost cea a raportării sporurilor salariale la nivelul din 2019 al salariilor pentru toți angajații din cele două sisteme, astfel încât să nu se adâncească diferențele de venituri, deja existente între diferitele categorii de salariați.

''Considerăm această cerință ca fiind nediscutabilă, acceptarea ei de către guvernanți fiind dovada minimă că actuala putere s-a hotărât să trateze cu responsabilitate și respect angajații din Sănătate. Este inacceptabil ca munca suplimentară să nu fie plătită sau ca sistemul de salarizare să fie, în continuare discriminator pentru unele categorii de salariați precum farmaciști, biologi, psihologi, fiziokinetoterapeuți, registratori medicali, personal TESA, infirmiere, brancardieri" spun reprezentanții federației SANITAS. 

sursa foto Institutia prefectului Salaj

Adauga comentariu