La mulți ani și multă sănătate sărbătoriților care poartă numele Sfântului Andrei!

Mii de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei, astăzi, 30 noiembrie. Aproximativ 700 000 de români își sărbătoresc ziua numelui sau pe cele derivate din numele Andrei/Andreea. Sfântul Andrei, sărbătoarea prăznuită de Biserica Ortodoxă pe 30 noiembrie, este una dintre cele mai mari sărbători pentru români. 

Pe lângă dimensiunea religioasă, această sărbătoare are multe tradiții și superstiții, provenite din cele mai vechi timpuri. Oamenii mai superstițioși sunt de părere că în noaptea Sfântului Andrei, lupii încep sa vorbească cu grai de om, spunând lucruri înfiorătoare, iar cei care au ghinionul de a fi atacați de acești lupi în această noapte se vor transformă în vârcolaci. Pentru a se ține în cumpănă răul, se unge cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra în casă. Pe vremuri, până și la grajduri se punea usturoi, astfel încât răul să nu între în animale. Ziua Sfântului Andrei este marcată de superstiții legate de viitor sau de soartă. În acest context se pune grâu la încolțit în ghiveci, obicei care se respectă și zilele noastre. Acesta trebuie îngrijit până de Anul Nou. Dacă grâul este sănătos și firele de grâu verzi, persoana care l-a plantat va fi sănătoasă și norocoasă. Dacă nu... 

Sfântul Andrei este ultima sărbătoare importantă din luna noiembrie, până la sfârșitul anului când creștinii sărbătoresc Crăciunul.

Adauga comentariu